В България от догодина ще има завод за производство на соларни панели, развоен център и изцяло въглеродно неутрален индустриален парк. Това каза министърът на енергетиката Александър Николов на брифинг пред журналисти.

Заводът ще бъде изграден в Индустриална зона "Тракия" в Пловдив.

Инвестицията по този проект ще надхвърли 150 млн. евро, посочи министърът. Той добави, че целта е през следващата година в България да се произвежда електроенергия с капацитет от минимум 1 гигават соларни панели.

Проучват се допълнително възможности за изграждане и на завод за съхранение на електрическа енергия (батерии). Освен това се търси партньорство за бърза реализация на проекти, свързани с умни мрежи, както на ниво системен оператор, така и на ниво ЕРП-та. Според Николов това е изключително важно, тъй като към момента загубите по трасетата и при преноса на електроенергия в България са изключително високи.

През следващите няколко месеца министерството на енергетиката ще започне инициативи за изграждане на мощности за собствени нужди както за корпоративни потребители, така и за битови абонати. Ще се направи всичко възможно, за да има широка база данни, която лесно да се свързва от ниво инвеститор до реализиране на конкретния проект.

"Ще направим всичко възможно да изградим съответните мостове от инвеститор до ползвател. Съответно напрежението да започне да пада, както ценово за потребителите на електроенергия, така и напрежението и съответният недостиг и дефицит на свободния пазар", коментира енергийният министър.