Енергийните помощи за бизнеса ще продължат през май. Това заяви на брифинг в Министерския съвет премиерът Кирил Петков, който заедно с други членове на кабинета се срещна с представители на работодателските организации по темата за цените на природния газ и тока, както и налагащите се в отговор мерки.

В следващите няколко дни се надяваме да дадем яснота около цените на газа, надяваме се да нямаме повишение, коментира Петков.

Българското правителство работи много силно, за да можем да имаме ясни доставки на газ на цени, които да не са различни от тези, които биха дошли през алтернативата "Газпром". От друга страна оценяваме рисковете, които войната може да донесе на България, на Европа и даже на света. Обсъдихме различни варианти, така че да сме готови и да имаме предвидимост за българския бизнес и работниците в него, заяви още министър-председателят. 

По думите му в скоро време всички ще бъдат по-спокойни.

Той изрази надежда страната ни да не бъде лошо изненадана с предстоящите ценови нива на газа. Надяваме се да няма повишение, но тези неща тепърва се договарят. Само няколко дни са отминали, откакто се случи новата ситуация, каза той за спрените доставки от страна на руската "Газпром".

Премиерът още веднъж увери, че газоподаването към потребителите не е спряло или намаляло.

По време на брифинга изявление направи и вицепремиерът Корнелия Нинова. Тя изведе няколко основни акцента от заседанието на МС и проведените срещи днес.

Отново заявихме претенция да се запази цената на газа - такава, каквато е сега от "Газпром", посочи Нинова. Поискано е и изключение - ембаргото за внос на петрол от Русия да не се отнася за България.

Сред останалите акенти от заседанието са дерогация за повишаване прага за регистрация по ДДС в помощ на малкия и средния бизнес, обсъжда се и вариант за премахване акциза на газа. 

От бизнеса настояват компенсациите за ток да продължат до нормализиране на цените. Работодателите са подчертали необходимостта от това помощите за електроенергия да са по-продължителен период, а не всеки месец да се водят разговори.

Днес не получихме твърд отговор на поставените от нас въпроси. Очакваме следващата седмица в разговор с министъра на енергетиката да видим докъде може да стигнем, допълниха работодателите.

Не се провидя много оптимизъм в тези дълги разговори. Това налага да търсим решение на въпросите докато те са още малки, каза председателят на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов. Той обясни важността на започването на работа на съвет по Зелената сделка към МС, който все още не работи.

Ние сме в протестна готовност за 18 май. В случай, че условията за помощи заради високите цени на тока са неприемливи, ние няма да имаме избор, категорични са работодателите.

По-рано през деня премиерът се срещна и с фирми от транспортния сектор, на която също бяха обсъдени цените на горивата. Разговорите с тях обаче приключиха със скандал, като превозвачите призоваха всичките си колеги да се присъединят към протести, планирани за 10 май.