През последното десетилетие се наблюдава значителна промяна на енергийните пазари, тъй като големите предприятия все повече инвестират в чиста енергия. Това издигна екологичното електричество и чистия транспорт от идеалистични цели до сериозни промишлени активи. Според консултантската компания Rystad Energy AS капиталовите разходи за вятърна и слънчева енергия са надхвърлили тези за фосилните горива нагоре по веригата, според обемите им в отминалите няколко години. Енергийната индустрия, някога синоним на "изкопаеми горива", сега е синоним на "възобновяеми енергийни източници".

Нова революция обаче е на хоризонта. Потребителите и домакинствата, които са били встрани от този преход досега, вече застават начело, докато разходите се изместват към растящите пазари за чисти потребителски продукти. Тази промяна се движи от два сектора: електрически превозни средства (EV) и фотоволтаични слънчеви панели (PV), коментира energyportal.eu.

Продажбите на електромобили и plug-in хибридни автомобили са нараснали почти пет пъти между 2019 г. и 2022 г. и се очаква отново да се утроят до 2027 г. В Китай електромобилите представляват 37% от продажбите на коли през юни, надминавайки цената на сравними конвенционални модели.

Потребителите са похарчили 425 милиарда долара за електромобили само миналата година - повече отколкото световните петролни гиганти са похарчили за разработване на нови нефтени находища. Тази тенденция предполага, че електромобилите ще се превърнат в пазар за трилиони долари годишно през втората половина на това десетилетие.

Покривните слънчеви панели също набират скорост, тъй като три фактора допринасят за увеличаващия им се дял в енергийните финанси на домакинствата: нарастващите цени на електроенергията, по-леките регулации за жилищните инсталации и относително по-високите разходи на ват за малки инсталации в сравнение с индустриалните соларни проекти.

Докато големите ютилити компании все още ще доминират растежа на капацитета и генерирането, жилищните панели вече надминават фотоволтаичните системи в мрежата по отношение на покупката им от хората.

Тази промяна към индивидуални инвестиции в чиста енергия ще има дълготрайни ефекти. Докато големите проекти водят до по-големи ползи за намаляване на въглеродните емисии, остава несигурно дали мнозинството от домакинствата са готови да поемат първоначалните разходи за електромобили, фотоволтаици и термопомпи.

Освен това, тъй като хората допринасят повече от собствените си пари за екологизиране на икономиката, те вероятно ще станат по-внимателни в избора си на бизнес, който да подкрепят.

Индустриите, които са по-трудни за декарбонизиране от автомобилния транспорт и битовите потребители, може да се сблъскат с предизвикателства, тъй като потребителите, които са съзнателни за околната среда, изискват по-добри практики за устойчивост.

Авиокомпаниите например се сблъскват с жалби и разследвания за претенции за "фалшиви зелени политики". По същия начин ефикасността на инвестициите в ESG и компенсирането на въглеродните емисии бе подложена на щателна проверка, тъй като не отговаряше на очакванията.

https://3e-news.net/bg

Докато предприятията са насочени към заможни потребители, които имат средствата да инвестират в екологизиране на начина си на живот, те може да се затруднят да приложат подобни промени в собствените си промишлени операции. Това може да доведе до конфликти между маркетинговите отдели, които се стремят към устойчиви съобщения, и финансовите контрольори, фокусирани върху крайния резултат.

В заключение, хората и домакинствата все повече поемат водеща роля в прехода към чиста енергия. Компаниите, които изостават, може да се изправят пред по-неравен път занапред.