Цените на петрола се повишиха в днешната азиатска търговия, след като вчера Съединените щати наложиха за първи път санкции на корабни компании заради нарушения на забраната за износ на руски петрол по море, чиято цена е по-висока от 60 долара за барел. Това повдигна опасения за предлагането на и без това затегнатия петролен пазар, предаде Ройтерс.

Фючърсите за сорта Брент от Северно море, който е референтен за европейския пазар, прибавиха 36 цента или 0,4 на сто до 86,36 долара за барел.

Американският лек суров петрол поскъпна с 53 цента или 0,6 на сто до 83,44 долара за барел.

Очаква се котировките на сорта Брент да отбележат седмичен ръст с 2,1 на сто тази седмица, докато за американския лек суров петрол се предвижда да поскъпне с 0,8 на сто. И двата контракта скочиха в понеделник заради евентуално прекъсване на износа от Близкия изток след атаката на "Хамас" срещу Израел през уикенда.

На този фон вчера САЩ наложиха първите санкции на собственици на танкери, превозващи руски петрол на цена над тавана от 60 долара за барел, определен от Г-7.

Русия е вторият по големина производител на петрол в света и основен износител и по-стриктните ограничения за нейните доставки от страна на САЩ могат да намалят доставките.

Също така вчера Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) запази прогнозата си за растеж на търсенето на петрол в световен мащаб. Като аргументи за това от петролния картел посочиха признаци за устойчивост на световната икономика и перспективата за по-нататъшно нарастване на търсенето в Китай, най-големия вносител на петрол в света.