Цените на петрола се повишиха в азиатската търговия, в първата сесия за седмицата, след като атака с дрон срещу американските сили в Йордания увеличи притесненията за възможно нарушаване на доставките в Близкия изток, както и заради нови удари на хусите в Червено море - този път срещу петролен танкер, случили се в края на миналата седмица, предаде Ройтерс.

На този фон редица съоръжения за износ на гориво в Русия не функционират след като бяха поразени от украински безпилотни летателни апарати.

Фючърсите на сорта Брент от Северно море, който е референтен за Европа, поскъпнаха с 29 цента или 0,4 на сто до 83,84 долара за барел, след като достигнаха най-високата си стойност по време на сесията от 84,80 долара.

Котировките на американския лек суров петрол парираха част от увеличението си като нараснаха с 34 цента или 0,4 на сто до 78,35 долара за барел, след като по-рано достигнаха връх за деня от 79,29 долара за барел.

На 1 февруари енергийните министри от Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и съюзниците, водени от Русия, известни като ОПЕК+, ще се срещнат онлайн, но на нея не се очаква решение относно размера на квотите за добив, допълва Ройтерс.