Петролните котировки се понижиха на фона на незадоволителни икономически данни от Китай, който е най-големият вносител на суровината в света, предаде Ройтерс. Цените за януари обаче са напът да отчетат първо месечно повишение от септември миналата година.

Мартенските фючърси на петрола сорт Брент от Северно море, който е референтен за Европа и, които изтичат днес се понижиха с 27 цента или 0,3 на сто до 82,60 долара за барел. По-активно търгуваният априлски контракт отчете понижение с 26 цента до 82,24 долара за барел.

Котировките на американския лек суров петрол се понижиха с 23 цента или 0,3 на сто до 77,59 долара за барел.

Производствената активност в Китай, втората по големина икономика и потребител на петрол в света, се сви за четвърти пореден месец през януари, показа официално проучване сред мениджърите на фабрики, което предполага, че икономическият импулс отслабва в началото на 2024 г.

"Китайският производствен сектор остава под натиск на фона на слабо вътрешно възстановяване и слабо външно търсене", каза Лин Сонг, главен икономист в "Ай Ен Джи Банк" в съобщение до клиенти на институцията.

Въпреки това и двете водещи котировки на суровината се очаква да се покачат този месец, тъй като войната Израел-"Хамас" се разшири до военноморски конфликт в Червено море между САЩ и подкрепяните от Иран йеменски хуси, който предизвика прекъсвания на маршрутите за превоз чрез танкери на петрол и природен газ и увеличи разходите за доставки.

Както сортът Брент, така и американският лек суров петрол отчитат ръст от около 7 на сто през януари.