Зелената енергия има знаменателна година. В Европейския съюз политиците ефективно "задвижиха зеления преход" в отговор на нарастващата заплаха от тотална енергийна криза поради руската война в Украйна и свързаните с нея санкции. В Съединените щати Законът за намаляване на инфлацията, който представлява най-голямата единична стъпка, която Конгресът някога е предприемал за справяне с изменението на климата, едва започва да създава голяма златна треска за чиста енергия благодарение на милиарди долари за стимули. Междувременно Китай харчи повече за иновации и разширяване на чистата енергия, отколкото Съединените щати и Европа, взети заедно.

След десетилетия на газене, уклончиви политически и корпоративни тактики и редица от неспазени обещания, светът става сериозен за прехода към зелена енергия. И този процес не се случва твърде рано. Още през 2021 г. Организацията на обединените нации и Междуправителственият панел по изменение на климата обявиха "червен код за човечеството", докато се приближавахме към точката, от която няма връщане за катастрофално глобално затопляне.

Те предупредиха, че бездействието ще бъде фатално. Може би тази точка най-накрая бе взета насериозно. И вероятно публичният и частният сектор бяха принудени от въздействието на пандемията Covid-19, съчетана с войната в Украйна, която преобърна енергийните пазари и прекъсна статуквото. Така както никаква сила на волята сама по себе си не би могла да направи. Така или иначе, това е лъч надежда и един от последните шансове за зелен преход

Има само един проблем. Няма достатъчно квалифицирани работници, за да се осъществи преходът към чиста енергия при сегашния темп на растеж на индустрията. Разбира се, докато се взираме в дулото на голям глобален икономически спад, голямото търсене на работници е много добър проблем. Въпреки че недостигът на работна ръка се оказа ключова точка на разочарование за сектора на чистата енергия, погледнато от друг ъгъл, увеличаването на работните места във ВЕИ сектора е страхотна новина за монтажниците, за нивото на безработица и за икономиката като цяло.

Този месец беше публикувано седмото издание на Global Energy Talent Index (GETI), годишен доклад, включващ 10 000 енергийни професионалисти от 149 страни в пет индустриални подсектора: нефт и газ, възобновяеми енергийни източници, енергия, ядрена и нефтохимическа промишленост.

Тазгодишният доклад разкри някои вълнуващи тенденции за сектора на възобновяемите енергийни източници. "От респондентите, работещи в областта на чистата енергия, 78% казаха, че са били търсени за поне една нова работа през последната година", обобщи източникът на устойчива информация Edie. "Почти една трета от анкетираните (31%) казаха, че са били търсени за шест или повече нови позиции в рамките на този период от време." Анкетираните отговориха, че секторът на възобновяемата енергия е привлекателен работодател поради високите и още нарастващи заплати, положителната фирмена култура, която позволява на работниците удобно да изразяват своите възгледи и ценности, и усещането, че те допринасят положително за глобалния енергиен преход.

Тези работници обаче не са непременно лоялни към сектора на възобновяемите енергийни източници - две трети от анкетираните споделят, че биха напуснали сектора при добра оферта. Въпреки че много от анкетираните възприемат сектора на изкопаемите горива като по-добри заплати и ползи, проучването разкрива, че традиционната енергетика вече не е основният избор за специалисти и работници от тази сфера като цяло. Вместо това технологичната индустрия сега е най-популярната опция.

Реалността е, че в момента фирмите за чиста енергия изпитват трудности при наемането на служители и ще трябва да проявят креативност, за да продължат да привличат таланти от други енергийни сектори. Работещите във възобновяемите енергийни източници са най-склонни да се грижат за ценностите на своите работодатели, но това вече надхвърля околната среда и обхваща показатели като техния принос към обществото и гъвкавостта на работното място.

Фирмите за зелена енергия сега ще трябва да се конкурират с компаниите от сектора на изкопаемите горива по по-широк диапазон от показатели от въздействието върху обществото до гъвкавостта чрез създаване на по-значими роли с ключови показатели по ефективност (key performance indicator, KPI), свързани със социални, както и екологичен принос, и чрез намаляване на фиксираните часове и физическо внедряване", обясни главният изпълнителен директор на Airswift Джанет Маркс, цитиран от Edie. Добрата новина е, че е повече от вероятно секторът на чистата енергия да бъде все по-конкурентен и привлекателен работодател за енергийните работници, тъй като индустрията продължава да се разширява и търсенето на нови изкопаеми горива продължава да намалява.

Прогнозата на Международната агенция по енергетика (IEA) за пазара на електроенергия за 2023 г., публикувана по-рано този месец, прогнозира, че възобновяемите източници и ядрената енергия ще доминират в новото глобално производство на електроенергия през следващите три години, представлявайки повече от 90% от допълнителното глобално търсене.

Материалът е публикуван в 3eNews