Парламентарната временна комисия за установяване на факти и обстоятелства относно газопроводи за пренос на природен газ от Руската федерация - "Южен поток" и "Балкански поток" и причините за забавяне на проекта IGB (Междусистемна газова връзка Гърция - България) реши на следващото й заседание да бъдат изслушани премиерът в оставка Кирил Петков, министърът на енергетиката в оставка Александър Николов, изпълнителните директори на "Булгаргаз", "Булгартрансгаз", както и представители на проектната компания "Ай Си Джи Би".

Жечо Станков от парламентарната група (ПГ) на "ГЕРБ - СДС" поиска на следващото заседание по темата за интерконектора да бъдат изслушани премиерът в оставка Кирил Петков, министърът на енергетиката Александър Николов и изпълнителните директори на "Булгаргаз", "Булгартрансгаз", както и представители на проектната компания "Ай Си Джи Би", съобщава БТА.

Теменужка Петкова от ПГ на "ГЕРБ-СДС" предложи да бъдат изискани всички документи по реализацията на интерконектора от 2009 г. досега. Според нея трябва да бъдат изисквани и документите, свързани с подписването на договора между "Булгаргаз" и азерската компания "СОКАР". Тя поиска и цялата документация и всичко свързано с пазарните тестове. По думите й е добре да се разбере какво се е случило след май 2021 г. и защо е имало забавяне на строителството на интерконектора. Тя попита дали той има вече акт 15 и акт 16.

По отношение на проекта "Балкански поток" Петкова счита, че е добре да се изиска цялата документация от 2017 г. от "Булгартрансгаз". Според нея от КЕВР е добре да се поискат ценовите решения и нормата на възвращаемост. Хубаво е да стане ясно и какви приходи са реализирани до момента.

Петкова счита, че за "Южен поток" трябва да се поискат документи от Български енергиен холдинг (БЕХ) и Министерството на енергетиката за наличните активи и дали те са допринесли за строителството на "Балкански поток".

Драгомир Стойнев от ПГ на "БСП на България" добави, че е добре за "Южен поток" да се разбере как и кой е взел решението за спирането на проекта.

Искра Михайлова от ПГ на партия "Възраждане" пожела документацията за "Южен поток" да бъдат изискани от по-ранен период - от 2008 г.

Станислав Анастасов от ПГ на "Движение за права и свободи" поиска за "Южен поток" и "Балкански поток" да се изиска списък с всички фирми изпълнители и подизпълнители и след това да се поиска от ДАНС да дадат информация за крайните собственици.