Депутатите приеха на второ четене промените в Закона за енергетиката. Той бе подкрепен с гласовете на ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС, съобщи БНР. А на 1 януари 2026 г. битовите потребители излизат на свободният пазар на електроенергия. Това реши окончателно парламентът приемайки на второ четене промени в Закона за енергетиката, допълни БНТ.

Основната промяна в Закона предвижда Националната електрическа компания (НЕК) от 1 юли 2024 г. да престане да бъде обществен доставчик.

Поради тази причина крайните снабдители, сред които са електроразпределителните предприятия, които доставят енергия на битовите потребители, ще получават компенсации, ако електроенергията, която закупуват, е над определен праг, който ще се определя от Министерския съвет. 

Регулираните цени за крайните битови потребители ще останат до 1 януари 2026 г.

Домакинствата ще бъдат снабдявани от трите ЕРП-та, които обаче ще купуват ток от на борсови цени. Разликата между пазарните цени, (които в момента средно се движат около 250 лв. за мегаватчас) и тези на регулирания (които сега са около 115 лв. за мегаватчас), ще бъдат поети от Фонда за енергийна сигурност от 1 юли 2024 г. до 31 декември 2025г., а КЕВР ще продължи да определя цената на тока за домакинствата в преходния период.