През следващото десетилетие слънчевата енергетика на САЩ ще се увеличи общо с 324 ГВт и към 2030 г. ще достигне инсталирана мощност от 419 ГВт., което ще е нарастване от над 4 пъти спрямо 2020 година, прогнозира Асоциацията за слънчева енергетика на САЩ (SEIA) в разработен доклад заедно с компанията за анализи и консултации WoodMackenzie.

Според него, инсталираните слънчеви мощности в САЩ през миналата година са били 97.2 ГВт и са произвели над 3% от електроенергията в страната. SEIA предвижда през 2030 г. от слънчевата енергетика да се произвежда 20% от електроенергията в САЩ.

Слънчевата енергетика на САЩ през 2020 г. е нараснала с 19,2 ГВт, което е исторически рекорд. Той превишава с 43% резултатите от 2019 г. Предишният годишен рекорд от 16,1 ГВт е регистриран през 2016 г.

3e-news.net

Броят на слънчевите електроцентрали, работещи в САЩ е достигнал почти 2,8 милиона.

Само през четвъртото тримесечие на 2020 г. в САЩ за били добавени 8 ГВт слънчеви електроцентрали, което е увеличение с 32% на годишна база. Никога преди за едно тримесечие не са били пускани в експлоатация повече мощности. За сравнение през цялата 2015 година секторът е нараснал общо със 7,5 ГВт.

"Неотдавнашното удължаване с две години на приспадането на инвестиционния данъчен кредит ще доведе до по-голямо внедряване на слънчеви енергийни мощности до 2025 г., отбелязва старши анализаторът на консултантската компания WoodMackenzie Мишел Дейвис. Според нея, отличната организация по отношение на разпределението на комуналната слънчева енергетика, заедно с ангажиментите за декарбонизация от много заинтересовани страни ще доведат до темп на инсталиране от над 50 ГВт годишно до края на десетилетието.