Въпросът за европейски санкции срещу Русия в областта на ядрената енергетика е бил поставен неформално от Украйна и не е влязъл за обсъждане в санкционните пакети на Брюксел. Това заяви пред БНТ заместник-министърът на енергетиката Еленко Божков.

"Това обаче не означава, че в бъдеще няма да влязат. Мнението на държавите, които имат такова оборудване, е еднозначно - трябва да се търси възможност тези доставки да продължат и те ще продължат. Държавите, които са засегнати, са в правото си да предприемат ответни мерки", обясни той.

По думите на Божков, Министерският съвет подготвя решение за искане на дерогация върху доставките за оборудване на атомните ни централи, които не могат да бъдат произведени от друга държава, освен Русия.

"Поисках справка от атомната централа какви са тези части, които не могат да бъдат заменени с други. Оказа се, че това са 41 изделия, в които влизат както резервни части и оборудване, така и консултантски услуги, софтуер и хардуер, които се използват за изчислителна база и управление на процесите в централите", заяви той.

Зам.-министърът бе категоричен, че ведомството не е предлагало на Украйна оборудването за реакторите на АЕЦ "Белене", което България закупи от Русия преди години, а Киев сам е проявил интерес. "България обаче няма никакви ангажименти и не е длъжна да го предостави", заяви Божков.

"Понеже става дума за стратегическо оборудване, особено важно за сигурността на държавата, това трябва да стане най-малко с решение на Народното събрание или редовен кабинет, излъчен от Народното събрание", добави той.

По думите му обаче това оборудване най-вероятно няма да бъде използвано, тъй като конструкторът "Росатом" няма да даде съгласие и лиценз заради наложените санкции. За Русия в момента ние сме противникова страна, посочи Божков.

Участието на България в алианса за развитие на ядрената енергетика е следствие на среща на президента Радев с президента на Франция Макрон, в която двамата са говорили, че трябва да се изгради общество от държави, които да си взаимодействат в развитието на ядрените програми и създаването на нови мощности, каза още зам.-министърът.

Разглежда се възможността доизграждането на ядрените централи у нас да стане с руските части, но се търси коопериране и със страни като Франция и Чехия, посочи Еленко Божков.

"Прави впечатление, че 5 от тези 11 държави (в алианса - б.р.) имат руски реактори, другите 6 имат канадски реактори или такива от "Уестингхаус"", заключи зам.-министърът на енергетиката.