Мисля, че няма да се реализира идеята гражданите да бъдат компенсирани, ако се стигне до намаляване на температурата на топлата вода, подавана от "Топлофикация София". Това обяви пред БНР Богомил Николов, изпълнителен директор на Българската национална асоциация "Активни потребители".

"Тук има още едно ограничение и то е хигиенно. Температурата не може да бъде по-малко от 55 градуса, защото ако е по-ниска, ще дойде РЗИ и ще се счита за опасно. Може да бъде среда за развитие на микроорганизми, ако температурата е по-ниска, така че има и такова ограничение, което ще бъде нарушено, да не говорим за чисто икономическия ефект, който е по-скоро безсмислен или най-малкото не е калкулиран в това предложение", обяви Николов.

Той даде пример с Италия, където са променили наредбата, която дава изискванията за климатиците в публичните сгради.

"Те са сметнали, че само ако с един градус се увеличи температурата през лятото, това ще доведе до икономия на еди-колко си кубика газ. Ясно и точно сметнато и предвидено, докато тук това беше по-скоро някаква подхвърляна идея", каза още Николов.

Кремен Георгиев, председател на Асоциацията на топлофикациите, пък смята, че по договори газ има в топлофикациите, но остава да има и наистина физически количества.

"При топлофикациите положението е по-различно от това на "Топлофикация София". Доста отдавна вече те имат договори не само с "Булгаргаз", но и с други лицензирани търговци на газ в България, така че по договори газ има, остава да има и наистина физически количества. Правителството говори, че е осигурен газ поне за един месец, ако това наистина е така, то притеснение не би трябвало да има. Ако няма газ, топлофикациите ще бъдат най-малкият проблем на страната. Има предприятия, които изрично трябва да работят на газ, но не могат да преустановят своето производство и ако го спрат, не могат да тръгнат", добави Георгиев.