Когато говорим за меморандума за сътрудничество в областта на енергетиката и в частност природния газ е очевидно, че за нас е от съществено значение. Това каза вицепремиерът и външен министър Мария Габриел след срещата си на "четири очи" своя египетски колега Самех Шукри в Новата административна столица на Египет. Габриел е на еднодневно официално посещение днес, предаде БТА.

Вече видяхме особено през последните две години след войната на Русия в Украйна какво се случва в тази област. За България енергийната сигурност е от особена важност. Ние не спираме тук, казвайки, че това е важно. Ние искаме да обединим усилия, не само да видим как заедно да осигурим доставките, но също и да разширим пазара, коментира Габриел.

 

Тя припомни, че през 2018 г., в рамките на визитата на министъра на външните работи на АР Египет Самех Шукри в България, двете страни подписаха споразумение за създаване на Съвместна комисия за сътрудничество, с цел задаване на подходяща двустранна рамка за съгласуване на политически насоки на българо-египетските отношения и контрол на изпълнението на споразуменията и програмите за сътрудничество, сключени между двете страни. Днес изпращаме много силен сигнал - че имаме отлични отношения, както и че за нас е важно да поддържаме политическия диалог на най-високо ниво, посочи Габриел.

Моите основни послания са засилване на сътрудничеството, свързаността и стратегическо развитие, каза тя. Габриел посочи, че по време на дискусията е потвърден ангажиментът за засилване на политическия диалог и да издигнем нашето стратегическо партньорство на друго ниво. Обсъдихме големия потенциал за сътрудничество в областта на икономиката, търговията и инвестициите, каза още Габриел.

Имаме добри позиции да задълбочим партньорствата си и да се превърнем в регионален енергиен транспортен иновационен и инвестиционен център. Тя посочи, че е постигнато съгласие за подобряване на всички дейности, свързани с развитието на частния сектор и подкрепа на малките и средните предприятия чрез окуражим стартъпи най-вече в областта на иновациите, дигиталната и зелената икономика.

Сред важните теми, които са били акцент на разговорите Габриел посочи отбрана, земеделие, туризъм, социални контакти.

За мен е важно да спомена стратегическото партньорство с Европейския съюз (ЕС), защото България ще продължи да подкрепя Египет за финализирането на стратегически партньорства с ЕС, каза още Габриел.

От своя страна Самех Шукри заяви, че България и Египет имат общи интереси за стабилността. Той добави, че по време на срещата си с Мария Габриел са обсъдили съществуващото сътрудничество между двете държави, както и възможностите за неговото развитие.