Европа ще бъде изправена пред тежък недостиг на газ за хранилищата си през зимата на идната година, прогнозира Международната агенция по енергията (МАЕ), цитирана от ДПА.

Ако вносът на руски газ по тръбопроводи бъде напълно спрян, а Китай възобнови вноса си на втечнен природен газ (ВПГ) до обичайните равнища, може да се появи недостиг, равняващ се на почти половината от газа, който е необходим за запълване на хранилищата в Европа на 95 процента, посочва организацията с централа в Париж.

Тази година запълването на европейските газови хранилища бе подпомогнато от важни фактори, които може да не се повторят догодина, предупреждава МАЕ. Сред тях са доставките на руски тръбопроводен газ, които тази година намаляха значително, но като цяло през първото полугодие бяха на нормални равнища.

Освен това по-ниският внос на ВПГ на Китай през първите 10 месеца на 2022 г. оказа влияние чрез осигуряването на повече ВПГ за Европа, помагайки да бъдат компенсирани намаляващите руски газови доставки, пише БТА.

"Предвид мекото време напоследък и по-ниските цени на газа, има опасност в дискусиите около газовите доставки за Европа да се промъкне самонадеяност, но в никакъв случай все още не сме извън опасност", предупреди директорът на МАЕ Фатих Бирол.

"Когато погледнем към най-новите тенденции и вероятното развитие на събитията на световния и европейския газов пазар, виждаме, че Европа вероятно ще се изправи пред дори още по-голямо предизвикателство през зимата догодина", каза той. Следователно, по думите му, правителствата трябва да действат незабавно за подобряване на енергийната ефективност и ускоряване използването на възобновяеми източници и термопомпи, както и за намаляване на търсенето на газ.

ЕС осигурява 3 милиарда евро за проекти за чиста енергия

Европейската комисия съобщи, че осигурява 3 милиарда евро за развитието на проекти за чиста енергия и за прекратяване на зависимостта от вноса на руски енергоносители, предаде БТА. Един милиард евро ще бъдат насочени към проекти за възобновяема енергия, за съхраняване на енергия и за улавянето и внедряването на въглерод, за производство на чисти горива за превозните средства, включително за кораби и самолети.

Същата сума ще бъде предоставена и за проекти за производството на водород, както и за технологии за заместване на изкопаемите горива с ток. Със 700 милиона евро ще бъдат подкрепени проекти за създаване на нови видове батерии и термопомпи.

Предвижда се оценката на предложените проекти да започне след март догодина и да бъде обявена към края на годината. Проектите, които не получат финансиране по тази програма, може да бъдат подкрепени със средства от Европейската инвестиционна банка, се отбелязва в съобщението на комисията.

Допълва се, че бюджетът за одобрените проекти се съставя от таксите върху замърсяващите дейности и се очаква до 2030 г. да достигне 38 милиарда евро.