Въпреки много по-ниските цени на природния газ това лято в сравнение с миналата година, Европа все още не е в безопасност и не е изключен нов скок при енергоносителите. Студената зима и пълното спиране на все още преминаващия тръбопроводен газ от Русия може да предизвика нов период на нестабилност на пазара и високи цени преди и по време на предстоящия зимен сезон. Това предупредиха от Международната агенция по енергетика (МАЕ) в нов доклад тази седмица.

Референтните цени на природния газ в Европа вече са с 90% по-ниски и са под $33,68 (30 евро) за мегаватчас, в сравнение с рекордните върхове, наблюдавани през август 2022 г. Газохранилищата в Европа са пълни на повече от 82% по данни на Gas Infrastructure Europe, което се доближава до целта на ЕС да има 90% пълни хранилища до началото на ноември. Европа вероятно ще постигне тази цел месеци по-рано и дори може да види газовите хранилища запълнени на 100% още през септември, отчитат анализатори, цитирани от OilPrice.com.

Спот търсенето на втечнен природен газ в Азия се охлади и цените миналата седмица паднаха с 12,5% спрямо предходната седмица до $10,80 британски топлинни единици (MMBtu), според оценки от източници от индустрията, цитирани от Reuters.

В развитите икономики на Европа търсенето на газ е намаляло през първата половина на годината в сравнение с миналата година поради по-ниското му използване в енергийния сектор. То представлява 70% от общото намаление на търсенето на газ през второто тримесечие, на фона на пониженото търсене на електроенергия и по-силното производство на енергия от възобновяеми източници, обяснява от МАЕ в своя годишен Глобален преглед на газовата сигурност.

По-ниското търсене и увеличеното потребление на втечнен природен газ и потоци от тръбопроводи от източници, различни от Русия - Норвегия и Северна Африка - облекчиха голяма част от натиска върху цените на газа и страховете от повторение на енергийната криза.

Въпреки това Европа не трябва да бъде самодоволна от предстоящата зима, обясняват от МАЕ. "Остават големи неясноти преди предстоящия отоплителен сезон. Студената зима, заедно с пълното спиране на доставките на газ за Европа по руски тръбопроводи в началото на отоплителния сезон, може лесно да възобнови напрежението на пазара", обясняват от агенцията.

"Ожесточена конкуренция за доставки на газ също може да възникне, ако в Североизточна Азия времето е по-студено от обичайното и икономическият растеж в Китай е по-силен от очакваното." Сега Европа разчита много на вноса на втечнен природен газ и една студена зима би подновила надпреварата с Азия за привличане на товари.

През първата половина на 2023 г. LNG държеше близо 40% пазарен дял от потреблението на газ в Европа, изчислява МАЕ. Този дял е подобен на доставките на Русия към европейския газов пазар преди нахлуването ѝ в Украйна. Понастоящем делът на търсенето на газ в ОИСР в Европа, задоволяван от руски тръбопроводен газ, е под 10%.

Единственият най-голям доставчик на газ в Европа сега е най-големият производител на петрол и газ в Западна Европа - Норвегия, близък съюзник на ЕС и член-основател на НАТО.

Въпреки притока на LNG и високите нива на съхранение на газ, нестабилността на пазара може да се върне, предупреди МАЕ.

"Високите нива на запаси в газохранилищата на ключови азиатски и европейски пазари дават основание за предпазлив оптимизъм преди зимния отоплителен сезон 2023-24 г. в Северното полукълбо", каза агенцията, но добави, че "пълните места за съхранение не са гаранция срещу нестабилност на пазара през зимата".

Агенцията също призова за по-тясна координация между големите производители и потребители на газ на фона на съобщенията, че Япония планира да предложи създаването на глобален резерв за природен газ, подобно на изискванията за резерв за нефт за страните-членки на МАЕ.

"Нов глобален газов пазар се оформя след кризата от миналата година. Като се има предвид това, отговорните производители и потребители трябва да преразгледат своите подходи към сигурността и гъвкавостта на доставките, като си сътрудничат още по-тясно", обяснява Кейсуке Садамори, директор на енергийните пазари и сигурност на МАЕ.

В близко бъдеще несигурността е висока относно зимното време в Европа и Азия и способността на възобновяемите източници да осигурят повече електроенергия за Европа. Откакто започна енергийната криза, Европа все още не е виждала наистина студена зима.

В случай на нова мека зима - което е възможно, но далеч не сигурно - цените на газа в Европа може да паднат от настоящите нива и да намалят наполовина до 16,83 долара (15 евро) за MWh, според анализаторите на Morgan Stanley. В другия край на сценариите на банката, цените могат да скочат до $112 (100 евро) за MWh, ако зимата 2023/2024 е по-студена от нормалното и възобновяемите енергийни източници не могат да генерират твърде много допълнителна електроенергия.

3e-news.net