"Сложна геополитическа обстановка даде ясен знак, че зависимостта само от един енергиен източник застрашава сериозно не само енергийната, но и национална сигурност. Диверсификацията и сигурността на доставките станаха първа точка от дневния ред на света. Спирането на доставките на природен газ от Русия оказа неблагоприятен ефект за всички държави, зависими от вноса на суровини. В контекста на тази обстановка и волатилността на енергийните пазари се наложи да се преосмислят европейските зелени политики". Това коментира инж. Кремен Георгиев, председател на Асоциацията на топлофикационните дружества в България /АТДБ/. По думите му именно заради несигурността на преден план излиза отново темата за запазването на въглищата като местен ресурс с цел гарантиране на енергийната независимост на всяка една страна.

Кремен Георгиев напомни, че Брюксел е разрешил на Европейския съюз да изгаря повече въглища през следващите 10 години, докато спира да използва руски газ и петрол, като изрази мнение, че това е правилна мярка, защото чрез запазване на въглищата, поне на този етап, конкретно България ще бъде сравнително независима от вноса на горива.

Председателят на АТДБ не отрече, че в последните месеци активно се обсъждат различни възможности за осигуряване на природен газ на приемливи цени. Той изрази надежда, че ще се вземат най-изгодните решения, така че да не се стигне нито до дефицит на горива, нито до режим на тока. "Към този момент страната ни овладява най-страшния сценарий, но нека не забравяме, че специално България потребява сравнително малко газ, който може да си набави от други доставчици", отбеляза Кремен Георгиев.

Председателят на Асоциацията изрази мнение, че трябва да имаме необходимия запас от местната си суровина, а именно въглищата. При тази несигурност трябва да се предприемат стратегически действия в интерес на българския народ и бизнес. В противен случай може да се стигне до най-лошия сценарий, а именно режим на тока през зимата.

"Енергийният преход в България вече започна. Предприятията инвестират в поетапно премахване на въглищата и започват да използват по-чисти горива. Но за постигане на целите за декарбонизация, трябва да бъде извървян още много дълъг път, свързан с огромен финансов ресурс", подчерта Кремен Георгиев. Той даде пример с две от българските топлофикации - тези в Русе и Перник, където предстои да бъдат включени в експлоатация когенератори, използващи природен газ.

"Смятам, че всички тези усилия и вложен труд и средства ще помогнат за цялостната трансформация на сектор "Енергетика", коментира Кремен Георгиев.