Руският президент Владимир Путин подписа указ, с който разреши на неприятелски държави да плащат за газ във валута, различна от рубли. Това обаче може да се случва само за погасяването на стари задължения по договорите с "Газпром", а ако се правят заявки за нови количества - плащането остава в руска валута, съобщи РИА Новости.

В документа се уточнява, че плащанията за получения природен газ трябва да се превеждат по банкова сметка на доставчика във валутата, която е посочена в договора.

С новия указ се коригира старият документ, който бе подписан от руския държавен глава през март. Той задължаваше определяните от Москва като неприятелски държави да плащат за руските газови доставки в рубли. Предложената тогава схема предвиждаше потребителите на синьо гориво да превеждат долари и евро по сметки в руската "Газпромбанк", която да ги конвертира в рубли на московската борса.

Според анализатори, целта на този ход на Владимир Путин е все пак някаква валута да постъпва по сметките на руския енергиен гигант "Газпром", който се предполага, че изпитва затуденния - първо заради рязко намалялото търсене, и второ заради срива на цените на синьото гориво.

В края на април Полша първа отхвърли едностранно наложената от Русия схема. Впоследствие към нея се присъединиха България, Финландия, Нидерландия и Дания.

Москва прекрати доставките за изброените държави, но в договорите с тях фигурира така наречената клауза "ползваш или плащаш".

Новият указ на Владимир Путин е в сила от 30 декември, а днес изтича договорът между "Газпром" и "Булгаргаз".