Парламентът на Косово обяви 60-дневно извънредно положение поради недостиг на електроенергия. Ако е необходимо, то може да бъде удължено с още 30 дни, съобщи интернет изданието Косово онлайн, цитирано от БНР.

Парламентът подкрепи решението на правителството за предприемане на спешни мерки за доставка на енергия. Те включват ограничаване на доставките за някои потребители и въвеждане на специални изисквания към енергийните дружества.

Преди седмица косовската енергоразпределителна компания въведе режим на електрозахранването за косовските граждани.

Въпреки недостига на електроенергия в Косово медиите в региона съобщават за преговори между властите в Прищина и Северна Македония за продажба на 3 милиона тона въглища от Косово за северномакедонските топлоелектрически централи.

По-рано албанският интернет портал Екзит нюз съобщи, че Албания ще предложи на Косово над 7000 мегаватчаса на 31 декември и 1 януари, за да подпомогне страната по време на продължаващата енергийна криза.

Албанското правителство няма да иска парично изплащане на този заем, но ще поиска от Косово да върне част от електроенергията си на Албания през лятото.

Нарастващите цени на енергията и остарелите топлоелектрически централи са причината за енергийна криза в Косово.

Политическа заявка за енергийна помощ

Министърът на енергетиката на Албания Белинда Балуку заяви преди два дни - след призива на премиера Еди Рама да се помогне на Косово заради липсата на ток, че са ангажирани всички енергийни експерти тази помощ да се реализира, съобщи Танюг.

Еди Рама заяви по-рано, че Албания ще намери начин на 31 декември и 1 януари да помогне на Косово, което се намира в сериозна енергийна криза, съобщи прищинският "Репортери". Балуку каза, че са ангажирани всички човешки ресурси, за да се намери решение и да се помогне на Косово в тези празнични дни.