Компанията Cero Generation, водещ инвеститор в соларната енергия в Европа, обяви вчера начало на работата по голям фотоволтаичен проект в района на Драма, Северна Гърция, съобщава в. "Катимерини", цитиран от БТА.

Проектът с мощност 100 мегавата ще бъде разположен в град Просоцани. Съобщението бе направено вчера по време на събитие с участието на министъра на енергетиката и околната среда Костас Скрекас, министъра на развитието и инвестициите Адонис Георгиадис и заместник-министъра за градската среда Николаос Тагарас.

"Проектът Делфини" е първият соларен проект в Гърция с частно споразумение за закупуване на електроенергията, което гарантира сигурност на приходите без субсидии за активите и предлага на крайните потребители пряк достъп до по-евтина и чиста енергия.

Проектът ще помогне за осигуряването на чиста енергия за общностите и предприятията в цяла Гърция и ще ускори напредъка към целта на страната да постигне 70-процентен дял на възобновяемата енергия в местното потребление на електроенергия до 2030 г., посочва изданието.