Новият стар председател на КЕВР Иван Иванов ще поиска спешна среща със служебния енергиен министър още днес заради проблема с липсата на газ. 

"Ще поискам днес спешна среща с министъра за решаването на проблемиите с природния газ. Най-важният проблем в момента е това", каза Иванов пред БНТ в първото си интервю след завръщането си на поста. По думите му въпросът за осигуряването на доставките от газ трябва да се реши в спешен порядък, до десетина дни.

"Най-важният въпрос е решаването на проблемите с природния газ. Може правителството да реши проблема, но това изисква компетенетност, изисква реактивност, бързо реагиране и особена настойчивост при провеждането на съответните преговори. И колкото по-рано го направим, толкова по-добре, защото се вижда, че за ноември и декемврии няма свободни слотове", допълни шефът на КЕВР.

Той посочи три стъпки, които са необходими за осигуряването на спокойствие на потребителите:

"Булгаргаз да започне разговори за подписване на дългосрочен договор за доставки на природен газ. Да бъде пуснат в експлоатация интерконекторът с Гърция и да се довърши терминалът в Александруполис, в който българската страна е съдружник.

По думите му е трябвало правителството на Кирил Петков още от 31 март заедно с "Булгаргаз" да започнат разговори за търсене на подписване на дългосрочни договори. "Само те позволяват ефективно управление на движението на потоците", каза Иванов. 

По повод исканото увеличение от 60% увеличение на цената на газа от "Булгаргаз", шефът на КЕВР коментира: "Ние не можем да реагираме реактивно на това в момента, защото няма такива възможности".

"Дългосрочният договор досега трябваше да бъде подготвен, а бяха пропилени четири месеца", установи Иванов.

"Необяснимо е как самият "Булгаргаз" от дружество, което беше на 60 млн. лв. печалба в началото на февруари, натрупа натрупа 500 млн. загуба. Отговор на този въпрос не се дава нито от "Булгаргаз", нито от енергийния министър и правителството", заключи Иванов.

"Моето обяснение е точно това, че вместо "Булгаргаз" още след 31 март да се организира да търси дългосрочни договори, не предприе нищо и после се наложи чрез други търговци, закупили през борсата, посредници, да ги препродават на "Булгаргаз", коментира Иван Иванов.

"Може да се окаже, че "Булгаргаз" е закупил отново руски газ, но с посредник, който ни препродава с 20 евро средно по-висока цена", заключи шефът на КЕВР.

"При цена от почти 300 лв. за мегаватчас започваме дейност да търсим нормативна промяна, която да гарантира изпълнение функциите на обществения доставчик "Булгаргаз" до регулирания пазар - където са топлофикациите и газоразпеделителните дружества За тях категорично доставките трябва да бъдат на принципа на минимални разходи.", коментира Иванов.

Той посочи, че при липсата на газ най-големият при топлофикациите е тази обвързаност със синьото гориво.

"Топлофикация София" употребява почти 30% - почти 1/3 от целия природен газ, който влиза в страната. Същевременно заложената прогнозна гозишна цена на природния газ за юли 120 лв/MWh, а виждате, че решението, което ще вземем за м. август е почти 300 лв.", коментира Иван Иванов.

"Ако спре, потребителиите могат да преминат на електроенергия, а това може да съсипе цялата система в столицата", предупреди Иванов. Все пак той успокои, че "Топлофикация-София" ще продължи да функционира, но държавата трябва да я подпомогне за натрупаните дългове. Иванов успокои, че цената на парното няма да се покачва повече от това, което вече е обявено на 1 юли.

В КЕВР няма постъпили документи за поръчаните 7 карго кораба с втечнен газ от правителството на Кирил Петков, каза Иван Иванов. По думите му танкерите са по-леката страна на доставките.

"В комисията не е получен никакъв такъв документ и можем само да следим събитията от информационния поток", каза Иванов и подчерта, че танкери в Средиземно море има, но нямаме инфраструктура, резервииране на капацитет и свободни слотове за рамтоварване.

"Това са и пропуснатите възможности този въпрос да бъде решен. Сега ние прекупуваме", заключи шефът на КЕВР.

"Връщането ми в КЕВР беше неочаквано за мен и се дължи на недостатъчната юридическа компетентност на екипа на управляващите, които допуснаха груба грешка, тъй като по време на висяща процедура за избор на председател промениха закона за енергетиката", посочи той.

"Върнах се с чувство да изпълня дълг и да нося отговорност", каза Иван Иванов, като подчерта, че е настоявал да има решение на парламента за това.