Иракските власти отвориха отново важната Северна рафинерия, намираща се в град Байджи, която спря да работи преди повече от десетилетие по време на хаоса и насилието в страната, последвали американското нахлуване от 2003 г. и свалянето от власт на дългогодишния диктатор Саддам Хюсеин, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Смяната на властта имаше за цел да донесе на страната стабилност и просперитет, но вместо това Ирак премина през години на бунтове, гражданска война, възход на излямистите от "Ал Кайда", а после и на още по-радикалната Ислямска държава, което коства живота на хиляди.

Комплексът в Байджи беше една от най-скъпите жертви на хаоса, тъй като в продължени на месеци и дори години в близост до него се водеха сражения между силите за сигурност на страната и ислямистите.

В продължение на няколко години бойците от "Ал Кайда" дори контролираха рафинерията и продаваха продуктите й на съседни страни, а с печалбата финансираха бойните си операции.

През 2014 г. рафинерията затвори врати, след като попадна под контрола на бойците от Ислямска държава, в периода когато те бяха окупирали една трета от Ирак и опитваха да създадат Ислямска империя.

Отварянето на рафинерията става възможно, след като централната власт си върна контрола върху цялата територия на страната и ситуацията се успокои.

Северната рафинерия разполага с капацитет да преработва 150 000 барела суров петрол дневно, с което капацитетът на целия комплекс в Байджи става 290 000 барела дневно.

Ирак цели да постигне пълно задоволяване на собствените нужди от петролни деривати до средата на следващата година, обяви премиерът Мохамед Шия ас Судани при откриването на рафинерията.