Международната агенция по енергия (МАЕ) обяви днес, че глобалните инвестиции в слънчева енергия ще засенчат разходите за производство на петрол за първи път тази година, предаде ДПА.

Според агенцията ще бъдат инвестирани над 1,7 трилиона долара глобално в чисти технологии през 2023 година, докато за въглища, газ и петрол ще бъдат отделен над 1 трилион долара.

Очаква се делът на технологиите за производство на електроенергия с ниско равнище на емисиите да е близо 90 на сто от инвестициите за генериране на електроенергия. Това се посочва в най-новия доклад на МАЕ за инвестициите в световната енергетика.

"Чистата енергия се движи бързо - по-бързо, отколкото мнозина смятат", заяви главният изпълнителен директор на МАЕ Фатих Бирол. "Това е видно от инвестиционните тенденции, където чистите технологии се отдръпват от изкопаемите горива", добави той.

"За всеки инвестиран в изкопаеми горива долар отиват около 1,7 долара за чиста енергия. Преди пет години това съотношение бе едно към едно. Блестящ пример е инвестицията в слънчева енергия, която надвишава за първи път вложенията в петролно производство", добави Бирол.

МАЕ предупреди, че се очаква годишните инвестиции в чиста енергия да нараснат с 24 на сто между 2021 година и 2023 година, като "90 на сто от това увеличение идва от напреднали икономики и Китай, което крие сериозен риск за нови разделителни линии в глобалната енергия, ако преходът към чиста енергия не се задейства и в други страни".

Очаква се разходите за петрол и газ също да се повишат със 7 на сто през 2023 година, най-вече заради няколко големи петролни компании в Близкия изток, които инвестират повече, отколкото преди пандемията.