Цената, заложена от КЕВР в себестойността на топлофикациите, за първи път от няколко регулаторни периода насам ще бъде много близка до тази, която плащаме за синьото гориво през ноември. Обръщам внимание, че утвърдената около 40% по-ниска цена е само за ноември. Все още е твърде рано да се правят прибързани прогнози за намаляване на цените на парното от януари, та дори и за задържане. Въпреки всичко, ние успяхме единствени в България да запазим цената на нашите абонати с увеличение от само 38 стотинки за мегават в момент, в който всички останали цени хвърчат нагоре. Надявам се да успеем да задържим тази ситуация и след 1 януари, но сами няма да се справим. Това каза инж. Христин Илиев, изпълнителен директор на Топлофикация Бургас, в отговор на въпрос дали с намалението на цената на природния газ за ноември има  шанс да се намали и цената за парното от 1 януари.

Подчертавате, че това е цена само за ноември. Очаквате ли декември, януари да се вдига?

По-скоро ще бъда изненадан, ако се запази. Температурата е доста по-висока в цяла Европа от обичайната за периода с 5-6 градуса. Това означава, че европейските газохранилища са запълнени, а консумацията все още е ниска, поради което намалява търсенето, респективно цената на природния газ. Тази ситуация логично ще се промени - с пускането на отоплението търсенето ще се увеличи и цените ще тръгнат нагоре. Вторият факт, на който искам да обърна внимание, са компенсациите. Сами разбирате, че близо 2 години цената на синьото гориво, утвърдена като прогнозна в нашата себестойност е много по различна от тази, която реално плащаме. В последните месеци разликата е 2 пъти. Това са 120 - 150 лева за мегават, които все още съотнасяме в графа "Недовзет приход", но яснота дали това ще бъдат загуби, или някога по някакъв начин ще получим като подкрепа към домакинствата нямаме.

Топлофикация Бургас все пак успя да задържи цената за този сезон, както сам казвате. Как се случи това?

Причината е комплексна, но на преден план поставихме желанието си да предложим на бургаските домакинства достъпен комфорт. За това помогна намалената ставка на ДДС, частични компенсации, много оптимизации и не малък рисков фактор, който поехме, надявайки се, че държавата ще застане зад нас, защото ние сме важни и за хората, и за енергийната система. Многократно съм казвал, че по-добра форма за градско отопление няма - комфортно, екологично и достъпно. Затова и бяхме толкова изненадани, че сме в някакъв проектозакон с намерение да бъдем обложени за свръхпечалба. Едва през ноември, при това само за ноември има хипотетичен шанс да не формираме големи загуби. Ние сме 100% високоефективно производство и пак едва удържаме натиска на влошената ликвидност. Докато търсим решение как да задържим достъпна цената за потребителите и се надяваме на компенсации, се оказва, че дори има шанс да ни обложат за свръхпечалба. Ще продължим да се борим, защото домакинствата разчитат на нас и защото смятам, че съхранението на централното отопление е кауза. Най - важното сега е, че запазихме цената на парното до края на годината.

Компенсациите за топлофикациите трябва да продължат, доколкото разбирам?

Първо тези компенсации са за домакинствата директно. Не съм наясно, когато един производител на потребителски стоки вземе помощ за енергия, която ползва как това се отразява на цената на неговия продукт на рафта в магазина. Мога обаче категорично да заявя, че компенсациите в топлофикационните дружества директно се отразяват на сметките на абонатите ни, задържайки ги на достъпни нива. Не мисля, че има друг продукт или услуга, който за последната 1 година да е поскъпнал само с 0,34% като централното отопление в Бургас. И да наистина, компенсации трябва да има, така както се помага на бизнеса, който работи на природен газ, на битовите потребители, на всички нас като консуматори на електрическа енергия. При нас дори потребността е още по-голяма, защото ние сме част от енергийния баланс на страната.