С пост в социалните мрежи Христо Ковачки определи правителственото решение за строителство на нови блокове в АЕЦ "Козлодуй" като много важна и добра новина. Той смята, че избраната американска технология е изключително модерна и може да доведи до технологичен напредък в цялата ни страна. Ковачки отбелязва, че малки американски модулни реактори могат да се внедрят във въглищните тецове.

Публикуваме целия пост, без редакторска намеса.

"Това е една много добра и важна новина за българската енергетика. Българското правителство заслужава поздравления за своето решение и подкрепям плана за внедряване на избраната американска технология, която по мое мнение не само е най-модерната, но и осигурява най-висока ефективност при добра цена.

АЕЦ Козлодуй е наистина централа, която е от решаващо значение за българската енергийна независимост и бъдещето на българската енергетика. Затварянето на първите четири реактора, особено на 3-ти и 4-ти блок беше огромна грешка. Строежът на нови реактори е възможност за рестарт на българската ядрена енергетика. Още нещо много важно. Избраната американска технология и нейното реализиране може да даде технологичен напредък и скок за целия ни енергиен сектор. Нека не забравяме, че България има богати традиции в ядрената енергетика и успя да създаде блестящи специалисти далеч преди други страни.

Смятам, че наред със строежа на новите блокове в АЕЦ Козлодуй, редица въглищни мощности в страната, като например ТЕЦ "Бобов дол" биха могли да инвестират във внедряването на американски модулни реактори и по този начин да осъществят енергийната си трансформация. На този етап от развитието на науката т.нар. малки модулни реактори, които се разработват от водещи американски компании, са бъдещето на енергетиката в световен мащаб. Подобен проект вече се реализира с бързи темпове на площадката на ТЕЦ "Дойчещ" в съседна Румъния. Не е нужно енергийните компании у нас да чакат на опашката на технологичното развитие, а да гледат напред.