На 19 юни 2024 г. в София се проведе съвместно събитие на българския строителен холдинг "Главболгарстрой", водещия световен производител на индустриални газови турбини Solar Turbines и Американската търговска камара в България. Фокус на събитието бе популяризирането на съвременните технологии за производство на електроенергия и екологизирането на индустриалния сектор в България.

Харалампи Парашкевов, главен финансов експерт в "Главболгарстрой" представи предимствата на електропроизводството чрез газова турбина и ролята на строителната компания във внедряването на американската технология и партньорството с българските производствени предприятия.

"Внедряването на когенерация е едно доста сериозно инвестиционно решение и като такова трябва да бъдат взети под внимание както икономическите и финансови аспекти, така и инженерните и технологични такива. Ако една организация или бизнес вече прави стъпки към екологизиране на производствения си процес, то ние можем да бъдем техен партньор и да извървим целия този път заедно", каза Парашкевов.

Главболгарстрой ще осигури цялостна подкрепа на предприятията, предлагайки обучения, ремонт и съдействие през целия ротационен период от 8 етапа на процеса по внедряване на когенерация, това допълни Константин Кисев, член на Съвета на директорите и зам.-изпълнителен директор на "Главболгарстрой Интернешънъл".

Роберто Таваца, Регионален мениджър продажби на Solar Turbines, представи новаторски подходи в областта на когенерацията и устойчивите енергийни технологии, акцентирайки над ролята на модулите за когенерация за подобряване на ефективността и намаляване на екологичните отпечатъци.

По време на събитието се разгледа и значението на водорода като гориво, като Павел Хромов, отдел "Продажби и бизнес развитие", Solar Turbines сподели: "Използваме водород в нашите системи от 25 години и работим за увеличаване на дялът му до 20% до 2030 година."

Интеграцията на интелигентни мрежови връзки и възстановяването на CO2 бяха сред основните теми на форума, които потвърдиха необходимостта от внедряване на напредничави решения за по-чиста и устойчива енергийна система в България.

Участие в събитието взеха официални лица, водещи специалисти и експерти. Сред присъстващите бяха Н. Пр. Кенет Мертен, посланик на САЩ в България, Владимир Малинов, министър на енергетиката, Аад ден Елсен, вицепрезидент на Solar Turbines Inc., Иван Михайлов, главен изпълнителен директор на AmCham България и Калин Пешов, председател на Управителния съвет на "Главболгарстрой Холдинг".

"Партньорството ни със Solar Turbines започна преди 12 години, през които успешно поставихме 21 броя ротационно оборудване заедно. Преди 3 години получихме и покана от г-н Роберто Таваца, регионален мениджър продажби, да станем официален представител на Solar Turbines в България и днес съм убеден, че чрез този първокласен продукт от стабилна компания с екип на изключително високо ниво, ще можем да спомогнем бизнесите да посрещнат успешно предизвикателствата за предстоящата бизнес трансформация.", каза Пешов.

Аад ден Елсен, Вицепрезидент на Solar Turbines, сподели, че Solar Turbines предоставя критично важни услуги на компании за производство на енергия и различни индустрии, които разчитат на нашата надеждна и висококачествена услуга.

Форумът разгледа технологичните решения, оформящи бъдещето на производството на електроенергия. Растежът на центровете за данни и AI инфраструктурата, който изпреварва развитието на възобновяемите енергийни източници и електрическите инфраструктури, беше една от ключовите теми. Очаква се търсенето на изчисленията, управлявани от генеративен AI, да нарасне значително, като потреблението на електроенергия в центровете за данни в САЩ ще нарасне с 30% до 260 TWh до 2026 г., което представлява 6% от общото търсене на електроенергия.

Материалът е предоставен от партньор на медията.