"Сметките за ток ще нараснат, и то с много. Държавата ще гарантира ниска цена на търговците на ток на 60%, останалите те трябва да намират на свободния пазар, където цената е по-висока. КЕВР вече няма да може да дава таван на цената. Не съм против свободния пазар. Във всички държави в Европа битовият пазар на ток е на свободния пазар, но там е уредено по друг начин - има квота на субсидирана цена, над която вече всичко е на пазарна цена". Това заяви в студиото на "Денят на живо" бившия заместник-министър на финансите Георги Кадиев по NOVA NEWS по повод планираното излизане на свободния пазар на ток за битовите потребители.

"Трябва да се гледа семейно - едно е да имаш семейство с две малки деца и трябва да се топли бойлер, друго е семейство от един човек", даде пример той и заяви, че трябва да има подоходен критерии дори за субсидиите.

Относно идеята за една банкова сметка, която да се обслужва безплатно от банките, той изрази увереност, че банките ще намерят начин да са на печалба. "Трябва да имате гъвкаво законодателство и данъчна политика. В България данъчната политика не е променяна от 18 г.", каза Кадиев.

За утрешния Ден на национален траур заради четирите жертви от наводнението в Царево Кадиев изрази песимизъм. "Очаквам да има все повече подобни бедствия като в Царево. Бедствието е комбинация от лошото управление на местната власт на инфраструктурата и на язовирите в комбинация с изключително голямото количество дъжд. Нужна е превенция. Според мен е имало презастрояване в пострадалите райони по Южното Черноморие".

Според него най-лесният начин за кражба на обществени средства е от непочистени дерета. "Липсата на контрол и корупция водят до това, което видяхме", обясни той.

По думите му 60 млн. лева от бюджета за справяне с бедствията са малко. "Виждате - 30 млн. лева ще отидат за едно голямо бедствие, но само за една община. Първият проблем е, че парите са малко, вторият - усвояването е лошо", обясни Кадиев.