Завършването на строителството на новите газотранспортни мощности в България, по които газът от Русия през Турция трябва да достигне до Сърбия и да продължи по-нататък, се забавя повече от половин година, съобщи руската агенция "Инетрфакс", позовавайки се на проспект за еврооблигации на "Газпром".

Във февруарския проспект за дълговите книжа на руската компания пише, че завършването на газопровода се очаква през първата половина на 2020 г., но в новия (от октомври) срокът е удължен до края на 2020 г., съобщава "Газпром", позовавайки се на обещанията от българската страна.

Подобни обвинения отправи преди година и руският президент Владимир Путин. През декември 2019 година той заяви на съвместна пресконференция със сръбския президент Александър Вучич, че българската страна умишлено забавя изпълнението на проекта "Турски поток" на нейна територия въпреки уверенията й, че е заинтересована от участието си в газовите проекти с Москва.

"Искам да заявя това директно и публично. Много пъти управляващите на България отправяха искане, след като провалиха "Южен поток" за осъществяване на "Турски" (поток). Е, нека видим как този проект ще продължи да се изпълнява по-нататък на българска територия. Ако българите не искат ... е, не българите, а българските управляващи, ще намерим други начини да реализираме потенциала си в Южна Европа", припомня предупреждението на Путин "Интерфакс".

Газопроводът "Турски поток" (TurkStream) свързва директно газопреносната система на Турция и Русия и осигурява доставки на енергийни ресурси за Турция, Южна и Югоизточна Европа. Той ще осигури възможност за доставки до 31.5 милиарда кубически метра природен газ годишно за региона.

Морският участък на съоръжението се състои от две паралелни тръби по дъното на Черно море и е с дължина от 930 км, като започва от град Анапа в Русия и достига до брега (на Черно море) на запад от Истанбул, в близост до Къйъкьой в Тракия. От сухопътния газопровод едната тръба свързва морския участък със съществуващата турска газопреносна система близо до град Люлебургас. Крайната точка на втората тръба е на границата на Турция и ЕС (има се предвид България).

Газопроводът, който в София наричат не турски, а "Балкански поток", е с дължина от 474 км, диаметър на тръбите от 1200 мм и трябва да тръгва от границата на Турция до Сърбия. Общата стойност на договора е 1.1 млрд. евро (без ДДС), обобщава "Интерфакс".


Задълбочен прочит и анализ на енергийните теми - четете в 3е-news.net >>