Първенец по желания се оказа английският език, следван от всички точни, философски и физически науки в програмата. Всеки трети зрелостник или почти 12 500 деца решиха, че пътя до дипломата им за българско средно образование минава през разбирането на английска граматика, реч и говорене. Очевидно е, че предпочитаният чужд език е много близо до младежката култура, но през последните десетилетия изучаването му е и целенасочена политика в сферата на образованието. Зад нея обаче не стои само просветното ведомство, а и други ангажирани субекти, които разпознават образователните нужди на българските деца и търсят най-добрите решения - защото е важно.

Преди пет години срещата между представители на ТЕЦ "КонтурГлобал Марица Изток 3" и програмата за международен образователен обмен "Фулбрайт" отваря нова страница в достъпа на българските деца до първокласно изучаване на английски език. До този момент "Фулбрайт" водят американски преподаватели в елитни езикови и математически гимназии в по-големите градове на страната и осигуряват достъп до "жив носител на езика". Програмата обаче търси начини да достигне и до по-малки общности, които до момента не са имали такива възможности. ТЕЦ "КонтурГлобал Марица Изток 3" прегръща идеята да спонсорира осигуряването на помощник-учител по английски за младежите от Професионалната гимназия по енергетика и електротехника в Гълъбово и става първия корпоративен партньор на програмата в България. Централата се нарежда сред големите работодатели и най-щедри дарители в района на Стара Загора и Гълъбово, където е базирана. През последните години компанията инвестира над 4,5 милиона лева за проекти в полза на обществото, а основната част от средствата са предназначени за местните общности.

снимка: КонтурГлобал

"Идеята се хареса на всички, започнахме с пробен период, в който дойде американски учител и започна да работи с децата в Гълъбово. Имаме условие - американските преподаватели да са завършили бакалаври. Имаме и бюджети, но не стигат. Затова и включването на "КонтурГлобал" беше важно - така 4 учебни години децата от едно малко градче се докоснаха до американски помощник-учител по английски език." - обяснява Програмният координатор за стипендианти от САЩ във "Фулбрайт", Рада Кънева.

Да доведеш американец в Гълъбово е приключение, но и възможност. Защото неговото присъствие е много повече от преподаване. Езикът се превръща в културен мост, по който преминават ценности и разбирания за света, които тръгват от хиляди километри и пристигат в рамките на един човешки разговор.

"В Гълъбово се случи нещо уникално за този тип програма. Въпреки че американските преподаватели са с мандат от 1 година, имаме такъв, който остана цели 3. Той превърна престоя си в много повече от преподаване", започва разказа си Рада Кънева. През 2017-та в Гълъбово пристига младият учител по английски език Кийгън Скот, който бързо се превръща в любимец на целия град. За няколко месеца Кийгън къса със сухото определение "физически носител на езика". Записва се в клуба по есперанто, учи народни танци с възрастните хора от града, пътува със свои ученици по програма "Еразъм", организира децата от малкото българско градче да участват в националното състезание по дебати, представя с тях и мюзикъла "Магьосникът от Оз" на сцената на местното читалище - изцяло на английски език. Работата на младежа не остават незабелязана - Министерството на образованието и науката го удостои със специален медал за заслуги.

"Обожаваме Кийгън. Той е рокзвездата на цялата ни инициатива в Гълъбово", заявява ентусиазирано Надя Синигерска-Бохорова, мениджър "Корпоративна социална отговорност и устойчиво развитие" в "КонтурГлобал Марица Изток 3". "Не просто надмина очакванията ни като преподавател в професионалната гимназия, а разшири дейността си, като започна да преподава и в едно от основните училища в Гълъбово. От събраните данни от учебните заведения става ясно, че програмата има позитивно въздействие върху успеха на децата и овладяването на езика. Силно се подобри и присъствеността на всички занятия. Подобна кауза си струва усилията", добавя тя.

Необикновената 2020-та година обаче забавя инерцията на проекта. Епидемията от COVID-19 прекратява инициативата, а американските учители са отзовани обратно в Америка. "Не можехме да рискуваме младежите да се разболеят далеч от близките си, особено с оглед на напрежението, на което беше подложена здравната ни система. Сега, обаче, започваме с нови сили и ще приемем нов преподавател в града", споделя Рада Кънева от "Фулбрайт".

Кийгън си замина, но Гълъбово е в нетърпеливо очакване на новия езиков посланик от Съединените щати. Тя се казва Аманда, на 23 години е и през миналата година е прекарала известно време в Украйна, като част от "Корпуса на мира". Докато градчето се готви да посрещне Аманда, от "Фулбрайт" продължават да търсят къде на друго място би могъл да бъде приложен модела от Гълъбово, така че и други по-малки общности да се докоснат до това образователно преживяване. Оказва се, че сътрудничеството с ТЕЦ "КонтурГлобал Марица Изток 3" е отворило нова страница в разбирането как английският език може да достигне до повече деца и младежи в България - добрият пример е заразен. С подкрепата на местния бизнес свой помощник учител от програмата "Фулбрайт" вече има и професионалната гимназия в Панагюрище, а в "КонтурГлобал" се надяват, че енергията, която дават на качественото образование у нас ще зареди още повече млади хора да работят за своето по-добро бъдеще.

* съдържание на КонтурГлобал