С цени над 61 евро за MWh стартират на 8-ми март европейските електроенергийни борси в сегмента "пазар ден напред". Това е с 6 до 8 евро повече отпреди година. Изключение правят само пазарите на Сърбия (58.4 евро за MWh), Испания и Португалия (по 54.43 евро за MWh).

Най-значително расте стойността на Българската независима електроенергийна борса (БНЕБ) с ден за доставка 8-ми март - с 64.8 % до 61.60 евро за MWh, но спрямо 37.37 евро за MWh в почивния неделен ден, според данните на energylive.cloud. Цената на БНЕБ е по-ниска от тази на румънския пазар - 62.25 евро за MWh и на гръцкия - 63-05 евро за MWh.

3e-news.net

Най-висока е цената, регистрирана на електроенергийната борса в Полша - 67.04 евро за MWh. Конкретно за БНЕБ трябва да се отбележи, че влияние оказва и повишеното търсене на електроенергия в началото на новата седмица в сравнение с доста обраното през изминалите седем дни.

Стойностите, постигнати на БНЕБ в този сегмент и за първата седмица на месец март остават малко под тези на съседните електроенергийни борси (Румъния, Гърция и Сърбия). Като цяло през първите три дни на миналата седмица цените на европейските електроенергийни борси варираха между 50 - 54 евро за MWh, а със задаването на почивните дни спаднаха до 47 - 44 евро за MWh. Разликата в температурите и съответно производството от вятърна и слънчева енергия се отразяват на цените за балансиране, които остава нестабилни. Според повечето анализатори тази нестабилност ще продължи поради увеличеното производство на вятърна и слънчева енергия и намаляване на конвенционалното такова и несигурността, за която голям принос продължава да има и ситуацията, свързана с коронавируса, която се отразява върху икономиката.

През февруари средната цена на повечето европейски електроенергийни пазара надхвърли 45 евро за MWh, увеличавайки се на годишна база, но намалявайки в сравнение с януари. По-различна е цената за пазара на Испания и Португалия, където средната цена е някъде около 30 евро за MWh и на Полша - над 45 - 50 евро за MWh. До дни се очаква Българската независима електроенергийна борса (БНЕБ) да публикува отчета си за месец февруари.

Най-общо на европейските електроенергийни борси се наблюдава лек спад на цените през февруари в сравнение с първия месец от 2021 г., но на годишна база има значително увеличение, а как ще се впише тестването от цени над 60 евро за MWh през втората седмица на март тази година и доколко устойчиво ще е във времето остава да се разбере.