Европейският съюз планира да предложи да се използват до 40 милиарда евро (39,2 милиарда долара) от бюджета на Общността за подкрепа на домакинства и компании, които се борят да се справят с високите цени, причинени от енергийната криза.

Европейската комисия ще предложи на правителствата възможността да използват съществуващи кохезионни фондове, за да подкрепят малки и средни компании, засегнати от скока на цените на газа и електричеството, и да помагат на уязвимите домакинства да плащат сметките си за енергия чрез национални програми. Това е записано в чернова на документ, разгледана от агенция Bloomberg.

Планът ще бъде част от пакета от предложения, които комисията ще представи във вторник за справяне с високите енергийни разходи, подхранвани от инвазията на Русия в Украйна. Очаква се лидерите на ЕС да обсъдят новия набор от мерки на среща на върха на 20-21 октомври в Брюксел.

Новият механизъм ще използва гъвкавостта в рамките на политиката на сближаване, за да предостави подкрепа на засегнатите от увеличенията на цените на енергията, обясни пред агенцията представител на комисията, пожелал анонимност.

3e-news.net