Протегнатата за помощ ръка е жест на съпричастност и приятелство, и дава надежда и сигурност на онези, които са ги загубили. В тежките и трудни моменти най-ясно се открояват ценностите, които ни определят като хора. А когато тези ценности са припознати от голяма организация, те дават сила на всяка добра кауза.

Вече повече от десетилетие хората от уязвимите групи в региона на Стара Загора и Гълъбово имат доверен приятел в лицето на "КонтурГлобал Марица Изток 3". Компанията, която управлява една от най-големите топлоелектрически централи в Маришкия басейн и осигурява над 10% от електроенергията в страната, влага внимание и средства именно в добрите дела и приятелските взаимоотношения, подкрепяйки нуждаещите се вече повече от 10 години.

снимка: КонтурГлобал Марица Изток 3

Енергетиците приемат много отговорно тази своя мисия. От 8 години служители на компанията активно участват в програмата за дарителство на работното място, отделяйки част от възнагражденията си в полза на 5 избрани от тях добри каузи. Една такава е дългосрочната програма на Сдружение "Самаряни" в Стара Загора за работа с деца, пострадали от насилие. Компанията застава зад избора на своите служителите и удвоява дарените средства.

По повод Международния ден за защита на децата - жертви на агресия, 4 юни, Мария Данева от Сдружението разказва за работата им с пострадали от насилие: "Проектът "Детството не бива да боли" стартирахме през 2016 г. и вече повече от 7 години работим по него. Благодарение на подкрепата, която получаваме, най-вече от програмата "Дарителство по ведомост" на "КонтурГлобал Марица Изток 3", имаме възможност да помагаме на настанените в кризисен център "Самарянска къща" жени и деца в риск".

снимка: КонтурГлобал Марица Изток 3

"Първоначално започнахме в неформални групи да работим с деца, пострадали от насилие или самите те упражнявали агресия под някаква форма. Целта ни беше да помогнем да надделеят над травмата и да им върнем детството. Освен болката която изпитват - от разрушеното семейство или от взаимоотношения, на които самите те са свидетели, болката от насилие, упражнено върху тях - те страдат и от липсата на детство. Светът, в който живеят, открадва щастливите им мигове и ги кара да пораснат преждевременно", допълва Мария.

В кризисния център "Самарянска къща" и в специализираната зала на Сдружението се организират много събития за децата - индивидуални или групови терапии, арт ателиета, различни кръжоци, дори партита за рождени дни и всякакви празници, които да създадат на децата хубави спомени и да им покажат, че детството може да е изпълнено с щастливи моменти.

снимка: КонтурГлобал Марица Изток 3

През годините "КонтурГлобал Марица Изток 3" неколкократно финансира ремонта на сградата и обновяването на оборудването на Кризисния център, който е сред най-големите в страната. Осигурени са комфортни и безопасни условия за настанените жени и деца и за персонала, който се грижи за тях денонощно. Благодарение на енергийната компания, екипът на Сдружението разполага и със специално оборудвана зала, в която могат да провеждат терапевтичните си сесии с деца.

Нищо не поставя проблема на децата - жертви на агресия така силно както войната. Хиляди украински семейства са принудени да изоставят домовете си и да търсят сигурност за децата си. От началото на бежанската вълна екипът на Сдружение "Самаряни" е помогнал на десетки украински деца да се адаптират по-лесно към новата си реалност - плашеща и неразбираема за тях.

снимка: КонтурГлобал Марица Изток 3

"Решихме го спонтанно, след като на няколко пъти се срещахме с бежанци - майки с деца по улиците на Стара Загора. Програмата ни "Детството не бива да боли" е особено подходяща - децата имаха нужда от адаптация и приобщаване след преживяното. И добре че имаме подкрепата на дългогодишните ни дарителите от "КонтурГлобал" за тази кауза, защото в противен случай нямаше да можем да помогнем, колкото и да ни се искаше", разказва Мария и допълва: "Когато започнахме да работим с украински деца, повечето от тях не се познаваха. Днес те са общност и се интегрират отлично, някои от тях дори започнаха да ходят на училище и детска градина".

Тя има безброй примери за това как Кризисният център и по-конкретно програмата "Детството не бива да боли" са помогнали на много деца - от региона и страната - да върнат усмивките на лицата си.

За всичко това Мария има топли думи за служителите на "КонтурГлобал Марица Изток 3", които са сред най-големите дарители на Сдружението. "Добрият пример, добрите дела не бива да се премълчават. Хората, които работят в електроцентралата даряват по желание и с добро в сърцето и се чувстват свързани с каузите, на които помагат. Не става дума за финансиране, а за човешко отношение и личен пример, които дават живот на нашата кауза в подкрепа на децата", категорична е тя.

"КонтурГлобал Марица Изток 3" е сред най-големите корпоративни дарители в района Стара Загора. За последните 10 години компанията е инвестирала над 10 млн. лева в подобряване на средата на живот на хората в региона на Гълъбово и Стара Загора. От тези средства, над половин милион лева са стигнали директно до уязвимите и нуждаещите се в региона. Устойчивите резултати от дългогодишната ѝ работа с местните общности са признати през годините с множество награди и отличия - отличието "Общински дарител" 2017 на Националната Асоциация на Общините в Република България, "Корпоративен дарител" за 2018 на Българския Дарителски Форум, наградата "Бизнес Хонорис Кауза" през 2022 г. Програмата за даряване по ведомост на компанията е многократен носител на отличия от Годишните награди за дарителство на работното място, учредени от Фондация "Бикоуз", Българското дружество за връзки с обществеността, Българското дружество за управление на хора и Българската асоциация на КСО специалистите.

 

* съдържание на КонтурГлобал Марица Изток 3