Дискусиите около предстоящия зелен преход тепърва ще се разгръщат, а идващата зима е на път съвсем да разгорещи страстите. Важните решения предстоят и те няма да са лесни, нито за политиците, нито за заетите в енергийния сектор, нито за обикновените потребители на електроенергия.

Ангажиментът на България да намали въглеродния отпечатък на икономиката си и да замени въглищните централи в страната поставя всички пред трудно разрешим ребус. В момента над 40% от електроенергията в страната се произвежда от трите големи въглищни централи в комплекса Марица Изток. В критични моменти, когато има извънредно завишено потребление заради застудяването навън или други мощности са извън строя, този дял достига и 60%. Докато експерти и политици търсят решението на ребуса, всички ние ще продъжим да разчитаме на комплекса Марица-изток за топлината и светлина в домовете си.

снимка: ТЕЦ КонтурГлобал Марица Изток 3

В ТЕЦ "КонтурГлобал Марица Изток 3", една от трите големи централи в комплекса, отдавна са приключили с подготовката за предстоящите студени месеци. Според главният инженер Александър Желев, централата работи голяма част от времето с максималната си мощност (общо 908 мегавата) на четирите си енергоблока. От началото на годината до края на октомври централата е произвела 13.5% от общо генерираната в страната електроенергия - количество, което се равнява на средното потребление на над 1 100 000 български домакинства за периода. "Представете си светлина и топлина, осигурени за всички хора в градовете и селата на най-населените области в страната - Стара Загора, Бургас, Благоевград, Плевен и столицата София", обяснява инж. Желев. "Подготвени сме на 100% за предизвикателствата на предстоящия зимен сезон. Приключихме в срок годишния планов ремонт на съоръженията, обезпечени са необходимите ресурси и складови наличности от горива и суровини".

Годишната профилактика в централата традиционно се провежда през летните месеци, за да се гарантира ефективната и безопасна работа на централата през есенния и зимния сезон, когато натоварванията са традиционно по-големи заради ниските температури и високото потребление на електроенергия. В хода на ремонтната кампания на територията на централата и тази година имаше малко ново селище - за над 1000 души персонал от повече от 25 външни фирми. Всички те трябваше да работят заедно с инженерите от централата при сложна координация и спазване на най-строги санитарни и ограничителни мерки, въведени още в началото на пандемията от COVID-19. "Дейностите по плановата годишна профилактика на съоръженията ни не само приключиха по график, но с пределна мобилизация на нашия екип и ангажираните подизпълнители дори успяхме да завършим предсрочно ремонта на Енергоблок 1. Така имахме възможност да се включим веднага и да подпомогнем усилията на сектора да овладее ръста на цените на електроенергията" , разказва инж. Желев.

снимка: ТЕЦ КонтурГлобал Марица Изток 3

За ТЕЦ "КонтурГлобал Марица Изток 3" отминаващата 2021 г. беше важна и заради модернизацията на двете сероочистващите инсталации на централата. Компанията инвестира над 10 млн. лева и хиляди часове работа на екипа и в резултат двете ключови съоръжения вече осигуряват над 97% ефективно очистване на димните газове. Така централата напълно отговаря на новите, по-строги екологични изисквания на ЕС, влезли в сила през август 2021 г.

В началото на годината компанията инвестира и над 2 млн. лева в нов силов трансформатор - стратегическа резервна част за централата, която е от важно значение за гарантирането на сигурния и надежден пренос на електроенергия към потребителите - особено важно през пиковия зимния период. ТЕЦ "КонтурГлобал Марица Изток 3" е сред малкото централи в българската електроенергийна система, които могат да променят режима си на работа от минимална до максимална мощност многократно в рамките на деня. Тази гъвкавост е изключително важна за осигуряване на устойчивостта на енергийната система на страната.

"Тази година преминахме успешно и контролен одит на системата ни за управление на здравословните и безопасни условия на труд и опазване на околната среда от сертифициращата организация SGS. Това е изключително сериозна атестация за нашата компания. Професионалният свят на енергетиката крие своите рискове, а самото производство на електроенергия изисква специално отношение към опазването на околната среда. Затова компанията ни постоянно инвестира в осигуряването на безопасни условия на труд и следване на най-високите стандарти в опазване на околната среда", казва инж. Желев.

Предизвикателства пред централата не липсват. В ТЕЦ "КонтурГлобал Марица Изток 3" вече мислят за своето място в бъдещата ниско-въглеродна енергетика на България и анализират възможните сценарии. "Ние, както и другите компании в комплекса Марица Изток, работим с учени и експерти от водещи университети в България и международни технологични компании за намиране на най-подходящите решения. Взаимодействаме и с отговорните институции, тъй като темата е от изключително значение както за енергийната сигурност на страната, така и предвид значимата роля на комплекса за регионалната икономика и заетост в около 60 общини в България", казва Александър Желев.

Докато политици и експерти работят по изготвянето на работеща и реалистична стратегия за плавен нисковъглероден преход, която да гарантира енергийната сигурност и независимост на страната, потребителите и бизнеса в България ще могат да разчитат на стабилната работа на ТЕЦ "КонтурГлобал Марица Изток 3" и през студените зимни дни, както винаги през последните повече от 20 години.

 

* съдържание на