Глобалните температури вероятно ще се покачат до рекордни нива през следващите пет години, предупреди Световната метеорологична организация (СМО) наскоро. Подхранван от парниковите газове, които задържат топлината, и метеорологичните явления Ел Ниньо, има 98 процента шанс поне една от следващите пет години - и периодът като цяло - да бъде най-топлият в историята, очертават експертите, цитирани от Euronews.

Докладът на метеоролозите, публикуван през май, също така казва, че има 66% шанс средните годишни температури на повърхността между 2023 г. и 2027 г. да бъдат с повече от 1,5°C над прединдустриалните нива за поне една година. Това за кратко ще ни тласне над целите на Парижкото споразумение, които настояват за ограничаване на повишаването на глобалната температура през този век до 1,5°C.

Ще надхвърли ли светът 1,5°C повишение на температурата през следващите пет години?

"Този доклад не означава, че ще надхвърлим постоянно нивото от 1,5°C, посочено в Парижкото споразумение, което се отнася за дългосрочно затопляне в продължение на много години", каза генералният секретар на СМО професор Петери Таалас.

"Въпреки това метеоролозите предупреждават, че ще нарушим нивото от 1,5°C временно, но това се случва все по-често." Вероятността за временно надвишаване на 1,5°C нараства постоянно от 2015 г., когато беше близо до нулата. Между 2017 г. и 2021 г. това покачване бе с около 10 на сто.

Сега има 32 процента шанс средните температури през следващите пет години да надвишат този праг, според Метеорологичната служба на Обединеното кралство Met Office - водещият център на СМО за прогнози като тази.

"Предвижда се глобалните средни температури да продължат да се повишават, отдалечавайки ни все повече и повече от климата, с който сме свикнали", смята д-р Леон Хермансън, експерт-учен от Met Office, който ръководи доклада.

Какъв ефект ще бъде ефектът на Ел Ниньо върху глобалните температури?

Средните глобални температури през 2022 г. тласнаха планетата до около 1,15°C над нивата от периода 1850 - 1900 г. Охлаждането на Ла Ниня през последните три години временно овладя дългосрочната тенденция на затопляне, според СМО.

Тези условия приключиха през март 2023 г. и затоплящият феномен Ел Ниньо започна да се развива през юни. Обикновено тези условия повишават глобалните температури една година след тяхното развитие, което означава, че най-значимите ефекти ще се видят през 2024 г.

В комбинация с предизвиканото от човека изменение на климата, Талаас предупреди, че това ще тласне глобалните температури в "неизследвана територия".

Рекордно високи температури вече бяха регистрирани както през юни, така и през юли, като 2023 г. потенциално е на път да бъде най-топлата година на Земята досега.

Феноменът се очаква да удари южното полукълбо през пролетта - между септември и ноември - каза Австралийското бюро по метеорология на 15 август. Очаква се да доведе до по-топли и по-сухи условия, които могат да повлияят на културите.

Ел Ниньо "ще има широкообхватни последици за здравето, продоволствената сигурност, управлението на водите и околната среда", добави Талаас. "Трябва да сме подготвени."

Могат ли системите за ранно предупреждение да ни помогнат да се подготвим за екстремно време?

Докладът беше публикуван преди Световния метеорологичен конгрес в края на май. Тук експертите ще обсъдят как да подобрят метеорологичните услуги, за да подпомогнат адаптирането към изменението на климата.

Един от най-големите приоритети е инициативата "Ранни предупреждения за всички", която беше стартирана от генералния секретар на ООН Антонио Гутериш на COP27 миналата година.

Въпреки нарастващия брой екстремни метеорологични явления като наводнения, суши, горещи вълни и бури, все още има пропуски в системите, предупреждаващи хората за тези опасности - особено в развиващите се страни.

Данните, събрани през 2022 г., разкриха, че само половината от държавите-членки на СМО разполагат със системи, информиращи хората и правителствата, че опасното време е на път. Тези системи също трябва да бъдат свързани с политики, комуникации и планове за реагиране при извънредни ситуации, за да бъдат ефективни.

Инициативата се стреми да запълни тези пропуски, като Гутериш призовава СМО да помогне да се гарантира, че всеки човек на Земята е защитен от системи за ранно предупреждение в рамките на пет години.

3e-news.net