"ЕксънМобил" (ЕxxonMobil) е в напреднали преговори за придобиването на "Пайъниър нечъръл рисърсис" (Pioneer Natural Resources) в сделка, която може да оцени производителя в Пермския шистов басейн на около 60 милиарда долара. Това съобщиха информирани източници, цитирани от Ройтерс, позовавайки се на в. "Уолстрийт джърнъл".

Придобиването ще е най-голямото за "Ексън" от сделката за "Мобил" през 1998 година на стойност 81 милиарда долара и ще разшири присъствието му в един от най-доходоносните петролни региони на САЩ.

"Пайъниър", чиято пазарна стойност вчера бе 50 милиарда долара, е третият най-голям производител на петрол в Пермския шистов басейн след "Шеврон" (Chevron) и "КонокоФилипс" (ConocoPhillips). Този басейн, който се простира през части на Тексас и Ню Мексико, е един от най-желаните за американския енергиен сектор заради относително ниските цени за извличане на петрол и газ.

Ако преговорите завършат успешно, то споразумението между "Ексън" и "Пайъниър" може да бъде постигнато през идните дни, съобщиха три източника, пожелали анонимност заради конфиденциалния характер на въпроса.

Говорители на "Ексън" и "Пайъниър" отказаха да коментират. "Уолстрийт джърнъл" първи съобщи, че споразумението между двете компании е напът да бъде постигнато.

"Ексън", чиято пазарна стойност е 436 милиарда долара, е най-големият производител в САЩ със средно 3,8 милиарда барела петролен еквивалент на ден от своите глобални операции.

Миналата година компанията е спечелила рекордните 55,7 милиарда долара благодарение на високите цени на петрола и газа и е приключила годината с 29,6 милиарда долара.

"Ексън" е произвел около 620 000 петролен еквивалент на ден в Пермския басейн през второто тримесечие, което е рекорд за компанията. Това обаче е под продукцията от 711 000 барела петролен еквивалент на ден на "Пайънир" за същия период.

Потенциалната сделка ще бъде подложена на политически и регулаторен контрол, след като Белият дом обвини "Ексън" през февруари за натрупване на огромни печалби за сметка на потребителите.