Европейската комисия започна дискусии с двете кипърски общности за създаването на първия съвместен фотоволтаичен парк в "мъртвата зона", разделяща острова, съобщиха от ЕК, цитирани от БНР.

Според Брюксел осъществяването му ще бъде важна мярка за изграждане на доверието между кипърските гърци и кипърските турци.

Резултатите от завършилото проучване по проекта за обща слънчева електроцентрала бяха обсъдени във вторник в Никозия от генералния директор на Еврокомисията за структурните реформи Марио Нава с представители на двете кипърски общности.

Изследването, осъществено с европейско финансиране, предвижда да се изгради соларен парк с мощност 36 мегавата, който ще използва и батерии за съхранение на произведената електроенергия. Според Еврокомисията експертната оценка дава основа на кипърските гърци и кипърските турци да обсъдят и да се договорят по ключови аспекти за фотоволтаичната централа, като точното й местоположение, технологичните решения, финансирането, начините на споделяне на електроенергията.

При постигане на съгласие, Еврокомисията е готова да окаже подкрепа за обявяването на международен търг за изграждане на соларната централа. Проектът има огромен потенциал за сближаването на двете кипърски общности и насърчаването на енергийното сътрудничество между тях, каза Марио Нава, призовавайки за решения възможно най-скоро.