Американският пратеник за климата Джон Кери призова петролните и газовите компании да направят повече за диверсификация и да приемат нисковъглеродни технологии за справяне с изменението на климата. Говорейки пред ръководителите на петролната индустрия, които посочиха своите аргументи за продължаващия добив на петрол, Кери призова САЩ да ускорят развитието на водорода, улавяне на въглерод и други технологии, които могат да намалят вредните емисиите.

"Мисля, че индустрията за изкопаеми горива очевидно може да направи много повече, за да се превърне в пълноценна енергия (индустрия), която приема някои от тези нови технологии", каза Кери в разговор с бившия министър на енергетиката на САЩ Ърнест Мониз.

Пандемията на коронавируса ускори прехода към възобновяеми горива и електрифицирането на ключови елементи при енергопотреблението, припомня Ройтерс.

Световните концерни в момента играят догонващо, отговаряйки на исканията на инвеститорите за намаляване на производството на горива, които допринасят за глобалното затопляне. Съединените щати ще представят нова цел за намаляване на емисиите на парникови газове за следващото десетилетие на срещата на върха на световните лидери на 22 април - Деня на земята, каза Кери.

Президентът Джо Байдън, който назначи Кери, обяви още в първия си ден на управление, че Америка ще се присъедини към Парижкото споразумение за климата.

В първите си седмици след встъпване в длъжност Байдън отмени президентско разрешение, което би позволило изграждането на тръбопровода за суров петрол Keystone XL от Канада, като предприе и стъпки за ограничаване на развитието на нови петролни и газови находища, което може да ограничи новите възможности за проучване върху федералните земи.

Неговите действия предизвикаха критики от страна на петролните компании, които смятат, че това ще направи САЩ по-зависими от вноса на петрол от страни, различни от съседните Канада или Мексико.

"Постигнахме енергийна независимост само по доставките от Северна Америка - Канада, Съединените щати и Мексико - и сега ще внасяме отново 60% до 70% от суровия петрол от ОПЕК, ако те подкрепят нашата забрана и не позволяват повече производство", каза Скот Шефилд, главен изпълнителен директор в Pioneer Natural Resources Co.

Изпълнителният директор на Chevron Corp Майкъл Вирт заяви, че петролната индустрия и правителството на САЩ могат да се присъединят към напредъка на нисковъглеродните горива. "Природният газ трябва да играе много важна роля", добави Вирт. "Това е област, в която трябва да има общи гледни точки."

3e-news.net