Девет държави, граничещи със Северно море, обявиха вчера плановете си да увеличат значително генерираната в морето вятърна енергия през следващите десетилетия, като част от усилията за борба с промяната на климата и за постигане на независимост от вноса на изкопаеми горива, особено от Русия, предаде Асошиейтед прес.

Германски официални представители заявиха, че членовете на Северноморското енергийно сътрудничество имат за цел да увеличат производството на вятърна енергия в региона до 76 гигавата до 2030 година. Следващите цели са за 193 гигавата вятърна енергия до 2040 г. и 260 гигавата до средата на века. Министерството на икономиката и енергетиката на Германия заяви, че настоящият производствен капацитет в региона е по-малко от 20 гигавата, съобщава БТА.

Страните, които постигнаха споразумение за тези цели, са Белгия, Дания, Франция, Германия, Ирландия, Люксембург, Нидерландия, Норвегия и Швеция. Великобритания, чиято територия е обградена от Северно море и която има значителни собствени планове за офшорна вятърна енергия, не е член на групата, тъй като напусна Европейския съюз през януари 2020 година.

Миналия месец седем европейски държави, граничещи със съседното Балтийско море, се ангажираха да увеличат седем пъти производството на офшорна вятърна енергия там до 2030 година, припомня АП.