До края на юни държавата трябваше да изпрати в Европейската комисия драфт на Националния план в областта на енергетиката и климата, но това не се случи. Нещо повече, няма никакви дискусии. Затова предупреждават местните власти. Още от самото начало настояваме да бъдем включени в актуализацията на националния план в областта на енергетиката и климата, подчерта на форума "Кметовете говорят" в Габрово кметът на община Габрово Таня Христова.

Още при указанията за актуализиране на плановете е подчертано, че е задължително местните власти и редица други заинтересовани страни да бъдат включени в дискусиите по изготвянето им, което до момента не се случва.

Подходът, който е възприет към момента, е изключително грешен, предупреждават експерти. Работи се по модел на очакванията на развитието на икономиката, очаква се ръст от 10% за следващите 10 години следователно ще има и ръст с 10% на необходимостта от енергия и въпросът е как да намерим тези 10%. Директно се налага подход за цялата икономика без да се прави връзката със ситуацията по сектори или пък местните стратегии в областта на енергетиката и климата.

Според специалистите правилният подход е енергийният модел, където се прави оценка на това, което произвеждаме като енергия и енергията, която потребяваме, какви са нуждите по сектори и основното е къде и колко енергия може да бъде спестена. Съвсем логично е тогава да се окаже, че няма нужда от някои въглищни мощности и вероятно тук се крие разковничето защо актуализацията на плана се бави вече повече от година. Комуникацията със заинтересованите страни е замръзнала от месеци. До юни 2024 г. България трябва да представи и окончателния вариант на плана, до момента сме изпуснали срока да изпратим драфта, който трябваше всъщност да представи готовия модел за изработване на плана, което не се случи. Според някои експерти трябва да бъдат направени толкова много нови аспекти предвид актуалната ситуация в Европа, че става дума за изготвянето на съвсем нов план.

Важното е да активизираме дейностите по националния план и за пореден път ще изпратим съвместна декларация на над 96 общини да бъдат активно включени в дискусиите за разработване на плана. Това подчерта пред 3eNews Драгомир Цанев, изпълнителен директор на Центъра за енергийна ефективност ЕнЕфект.

На 16 октомври миналата година всички страни членки получиха указания как да актуализират своите планове и в специален раздел е обяснена важната роля на общините в този процес. Друг е въпросът защо въобще са нужни указания на ЕК, за да бъдат направени съвсем стандартни процедури по консултации с всички, които ще бъдат засегнати, коментират експертите. В последния план пише, че е направена консултация с обществеността и не е получено нито едно становище от общините, а това не е така и говори за факта колко фиктивно е направено общественото обсъждане, допълват местните власти.

Актуализацията на плана се работи в момента и тя трябва да се базира на текущата енергийна ситуация в Европа, най-добрите решения за развитие на сектора и гарантиране на енергийната сигурност на страната, отбеляза преди дни заместник-министърът на енергетиката Красимир Ненов.

Темата за енергийната ефективност е изключително важна и трябва да влезе в дневния ред на нашите политици и да бъде приоритет. Подкрепа за тази важна цел участниците в дискусията получиха и от евродепутата Ева Майдел, която изрази готовност да се включи и бъде активна страна във всички дискусии, които да въвлекат и местните власти и заинтересованите страни в консултациите по плана. Енергетиката се разглежда като елемент от националната сигурност и става изключителен приоритет, неслучайно голяма част от дълго чаканата стратегия на Германия за национална сигурност е фокусирана върху темите днес, каза Майдел.

В стратегията е записано, че ако не успеем да постигнем 1,5 градуса по Целзий намаляване на температурата, то просперитет и сигурност ще бъдат сериозно застрашени.

В дребно политиканстване пропускаме сериозни възможности, имаме експертния потенциал, но ни липсва стратегията, каза Майдел. Теми за евро и Шенген са важни, но трябва да обърнем внимание и на секторни политики, дори бих казала кроссекторни като енергийната ефективност и затова съм готова на разговори с министъра на екология и енергетиката, допълни евродепутатът.

Ако процесът не е прозрачен и отворен губим огромни шансове, важно е да сме активен участник и темата за енергийната ефективност да бъде национална цел, каза още тя.

Сега е време да използваме амбицията, която има в държавата, за да успеем да направим това, коментира Драгомир Цанев. Енергийната ефективност през иновации е най-важен начин за укрепване на енергийна сигурност, категорична беше и Майдел.

Няма друг град, на който да приляга толкова добре темата за устойчивото развитие както на Габрово, каза Ева Майдел на втория ден от конференцията "Кметовете говорят".

Първата фаза на енергийния преход в Европа започна преди да дадем името му Зелена сделка, общините бяха изключително важен партньор в схемите за енергийна ефективност и те са в центъра на Зелената сделка, припомни евродепутатът. Всички умни и гъвкави системи, декарбонизация на отопление, транспорт, на други публични услуги, всеки регион и град имат различно днк различни възможности, с които разполагат и това трябва да се има предвид.

Всяко населено място познава най-добре желанията на гражданите и ресурсите, с които разполага, но и бизнеса, за да ги ангажира в плановете за декарбонизация, подчерта Ева Майдел в своето изказване. Надявам се да бъдат консултирани по националния план за енергетика и климат, да осигурят достатъчно гъвкавост да се приспособим към определени характеристики,

ЕК трябва да подкрепи приноса на местни власти чрез система за докладване и мониторинг, която е съвместима с националните планове без да увеличава тежестта на докладването, каза евродпеутатът.

Имаме нужда от все по-умни и ресурсно чисти технологии в общините. За да въвеждат такива иновации е необходимо общините да имат гъвкавост в бюджета и възможности за финансиране

Надявам се другата година вече да говорим за успешни стартирали национални проекти за декарбонизация и общински териториални планове за развитие.

Затова говорим за многостепенна форма на управление, което включва партньорства и споделяне на отговорности, смята евродепутатът.

Снимка: Рая Лечева

Кметът на Габрово Таня Христова беше домакин на второто издание от събитието "Кметовете говорят", общинската мрежа за енергийна ефективност и Центъра за енергийна ефективност ЕнЕфект са организатори на събитието. Над 90 общини за трети път ще внесат в Министерския съвет и министерствата декларация за включване на общините активно в подготовката на плана и поставяне енергийната ефективност като приоритет, каза изпълнителният директор на ЕнЕфект Драгомир Цанев.