Стойността на изкопаемия (син и сив) водород е нараснала със 70 % в сравнение с нивото отпреди войната и го прави доста по-скъп от зеления водород. Това се посочва в доклада на анализаторите от Carbon Tracker "Мястото на чистия водород в енергийния преход". Както посочват експертите, настоящото ниво на стойността (LCOH) на изкопаемия водород е 7,6 долара за килограм в Европа и 6,4 долара в Азия. В същото време цената на зеления водород е от 3,8 до 5,8 долара за килограм.

Има опасност активи, свързани с производството на изкопаем водород, на стойност не по-малко от 100 млрд. долара, особено в Европа и Азия, да се обезценят до 2030 г. Нещо повече, те може да се окажат в трудно положение "изведнъж", смятат от Carbon Tracker, тъй като съчетанието на високите световни цени на газа и несигурността по отношение на предложенията подкопават производството на водород от природен газ. В същото време американските оператори на водородни проекти в определена степен ще бъдат защитени от натиска, касаещ предлагането и ценообразуването заради по-ниските цени на газа на пазара в САЩ, се казва в доклада.

Големите капиталови вложение в зеления водород през следващите няколко години може да доведат до това, че неговата цена да спадне под 2 долара за килограм, което ще го направи една от най-евтините форми на енергия. За това обаче ще е необходимо по-разширено субсидиране на зелените проекти за зелен водород. Постигането на нивото на производствените разходи от 2 долара за килограм ще изисква електроенергията да се доставя на 25 долара за MWh, което е твърде малко за насърчаване на инвестициите във възобновяеми енергийни източници.

3e-news.net