Прогнозната цена на природния газ за юли е 142,11 лева за мегаватчас (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС) или 72,66 евро за мегаватчас, изчислена по фиксинга на БНБ, съобщиха от "Булгаргаз". Прогнозната цена е образувана на база прогнозни стойности на ценообразуващите компоненти към 11 май.

За сравнение, цените на европейските газови пазари за доставка през юли на 11 май са в приблизителен размер от 95.50 евро (190 лева) за мегаватчас, посочиха от обществения доставчик.

Окончателно предложение за утвърждаване на цена на природния газ за юли ще бъде депозирано в Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) на 1 юли, отчитайки котировките на ценообразуващите компоненти към 30 юни, добавиха от "Булгаргаз".

Припомняме, че КЕВР утвърди цената на природния газ от 1 април в размер на 142,59 лева за мегаватчас (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС).

Предвиденото за 10 май закрито заседание на КЕВР за утвърждаване на цена на природния газ за месец май обаче се отложи.

Причината е, че Министерство на енергетиката е започнало проверка относно ценообразуването на природния газ за май. Проверката ще приключи на 12 май.