Предложеното от Европейската комисия намаление на потреблението на газ в Европейския съюз с 15 на сто, за да се подготви Общността за възможни съкращения на доставките от Русия, среща съпротива сред правителствата. Това поставя под съмнение дали те ще одобрят кризисния план за действия при извънредни ситуации, съобщи Ройтерс, позовавайки се на източници.

Вчера Комисията призовава европейските страни доброволно да намалят потреблението си на газ между 1 август 2022 г. и 31 март 2023 г. с най-малко 15 на сто спрямо средните нива на потреблението им през последните пет години. Мярката е доброволна, но може да стане и задължителна, ако Брюксел обяви значителен риск от недостиг на газ, припомня БТА.

На дипломатическа среща, проведена вчера, представители на най-малко 12 от 27-те страни членки изразиха загриженост относно предложението, казаха пред Ройтерс петима високопоставени служители на ЕС, запознати с въпроса.

Основният спорен момент е дали ЕС трябва да има властта да направи целите за пестене на газ обвързващи. Дания, Франция, Ирландия, Италия, Малта, Нидерландия, Полша и Португалия бяха сред държавите, според които Брюксел не би трябвало да може да предприеме подобен ход. Не и преди първо да даде думата на страните, и да осигури възможност за налагане на вето.

Според един от източниците "страните членки искат сами да задействат кризисни механизми". Това не е правомощие, което те имат интерес да делегират на ЕК.

Съгласно предложението Комисията ще се консултира с Координационна група по природния газ, съставена от представители на страните членки, преди да направи целите за пестене задължителни.

Според някои страни обаче, сред които и Испания, Португалия и Унгария, налагането на една и съща цел за пестене за всички държави не е правилният подход.

Дипломатически представители от страните членки ще обсъдят въпроса утре, като намеренията са енергийните им министри да одобрят предложението на извънредно заседание идния вторник (26 юли). За приемането му е необходимо квалифицирано мнозинство от 15 членки на Евросъюза, или от страни, представляващи поне 65 на сто от населението на му.

Досега ЕС е намалил общото си търсене на синьо гориво само с 5% въпреки намаляващите руски доставки и скока на цените, каза вчера еврокомисарят по енергетиката Кадри Симсон.

Гърция не е съгласна с плана на ЕС за ограничаване на потреблението на газ

Гърция не е съгласна с предложението на Европейския съюз за доброволно намаляване на потреблението на газ с 15% от следващия месец, за да се смекчи евентуалното пълно спиране на доставките от Русия, заявиха двама официални представители, цитирани от "Катимерини".

"Правителството не е съгласно по принцип с предложението на Комисията за 15% намаление на потреблението на природен газ", заяви по време на брифинг говорителят на правителството Янис Економу. "Ние представихме предложения и продължаваме да твърдим, че този вариант може да осигури решения".

Говорейки по-рано по телевизия Skai, министърът на енергетиката Костас Скрекас заяви, че 70% от природния газ, внасян от Гърция, се използва за производство на електроенергия, което означава, че всяко намаление ще засегне домакинствата и предприятията.

Той заяви също, че страната вече е изразила несъгласието си с предложението и "е предприела всички необходими действия", за да осигури доставките.

Подобни реакции изразиха Испания и Португалия.