Беларус забавя плащанията за руски газ, тъй като укрепването на руската рубла доведе до по-висока цена от планираната. Това съобщава беларуският в. "Наша Нива", като се позовава на свои източници.

На 20 юни обменният курс на руската рубла спрямо долара беше 55 рубли за първи път от 2015 г. насам. За Беларус удобният валутен курс е 75-80 руски рубли за долар, както беше преди войната в Украйна, пише "Наша Нива".

"Минск не извършва плащания по текущия валутен курс: ако се направи един транш, тогава всички останали ще трябва да бъдат извършени при условията на първия - това е политиката на "Газпром", казва един от източниците на вестника.

Минск "чака" руската рубла да отслабне или да се промени ценовата формула в газовата сделка с Москва. "Засега те се пазарят", каза събеседникът от "Наша Нива".

На свой ред Министерството на енергетиката на Беларус нарече информацията за забавени плащания за руски газ невярна.

В историята на енергийните отношения между Беларус и Газпром е имало случаи, когато страните не са могли да се споразумеят за цените на газа. След преговори, понякога дълги, винаги се намираше приемливо за двете страни решение.

След началото на войната в Украйна, Беларус започна да плаща за газа в руски рубли. Русия поиска от другите купувачи също да преминат към рубли, но не всички се съгласиха. България, Полша и Финландия спряха да получават газ от Русия, отказвайки да плащат за него в рубли.

През есента на 2021 г. руският президент Владимир Путин обяви, че цената на руския природен газ за Беларус през 2022 г. ще остане на нивото от 2021 г. - 128,5 долара за хиляда кубични метра. По онова време европейските страни плащаха на Русия по 650 долара за хиляда кубични метра.

След като Русия нахлу в Украйна и наложи санкции срещу Москва, цените на газа в световен мащаб се повишиха.