През изминалата седмица в Милано се проведе най-голямото европейско събитие за енергийната индустрия Enlit Europe, което показа последните технологии и иновации в секторите на възобновяемата и конвенционалната енергия.

Форумът събра над 10 000 посетители, 500 изложители и 350 лектори, сред които водещи експерти, учени и инженери от енергийния сектор.

На изложението България беше представена от ThingsLog - българска IoT платформа за енергиен мониторинг, профил на консумация, автоматизация и аларми при висока и ниска консумация на електроенергия, газ, вода, налягане, температура за индустриални и битови нужди. Компанията представи собствени иновативни решения за отдалечено отчитане, анализ на консумацията и известяване при течове и аварии. Решенията са насочени както към ютилити операторите, така и към техните клиенти - било то бизнеси или крайни абонати.

Високите цени на електроенергията и газa карат все повече бизнеси да търсят умни решения, които помагат за наблюдението и контрола върху разхода на ресурси, каза Николай Милованов, съосновател на ThingsLog. Според него дигитализацията и данните ще играят ключова роля в енергийния преход в цяла Европа, а иновативната платформа на компанията, е част от IoT екосистемата, която ще ускори преминаването към по-устойчиво бъдеще.

"Важна стъпка от зеления преход е потребителят на ресурсите да знае и познава своята консумация. Само така може да я прецени реално и да вземе решение как да я оптимизира.

В момента при абонатите на ютилити услуги има тотална непрозрачност и разделение между оператора и клиента. Това поражда множество проблеми и увеличава разходите за поддръжка и обслужване на клиенти. С ThingsLog се опитваме да трансформираме сектора и да запълним тази пропаст между оператор и клиент.", добави Николай Милованов.

През 2021 г. IoT компанията набра финансиране от 2 млн. лева. С инвестицията ThingsLog има за цел да разшири партньорската си мрежа и да предложи фокусирани решения в нови пазарни сегменти като IoT, земеделие и наблюдение и управление на критични сгради и съоръжения.

В България ThingsLog предлага наблюдение като услуга на бизнеси и крайни абонати. До момента решенията на компанията се предлагат директно и през партньорска мрежа в над 30 държави от Европа, Азия и Австралия.


Материалът е предоставен от ThingsLog.