България може да се възползва от нови 500 млн. евро по европейския план RepPowerEU, който е основния механизъм, обединяващ Националните планове за възстановяване и устойчивост, но страните, включително и България трябва да действаме бързо.

Това съобщи на брифинг европейският депутат Андрей Новаков от Европейската народна партия, част от парламентарната група на ГЕРБ у нас. Това решение за допълнително финансиране ще бъде гласувано днес от евродепутатите и ще се приеме резолюция за отпускане на допълните средства за страните като след това ще имаме срок от 30 дни да заявим желанието си да се включим, коментира той.

Ако страната ни се включи може да получи веднага 20% авансови плащания или още със заявяването може да подаде искане за получаването им, коментира Новаков. Според него страната ни не бива да изпуска тази допълнителна възможност.

Тези средства могат да бъдат насочени към енергийно бедни домакинства, за енергийна ефективност в малки и средни предприятия или възобновяеми източници на енергия. Те могат да бъдат вкарани като допълнителен финансов инструмент, по някоя от мерките и програмите на Плана за възстановяване и устойчивост. Хубавото е, че всъщност България може да получи авансовите средства и след това обяви в какви направления ще ги използва и да представи конкретни проекти, подчерта Новаков.

Той има известни притеснения дали служебния кабинет ще може да заяви участие за това ново финансиране и подчерта, че има сериозно забавяне на изпълнението на Плана за възстановяване и устойчивост. На въпрос на 3eNews дали според него това не се дължи и на решението на депутатите да задължат служебния кабинет да предоговори Плана. Той каза, че това отдавна е трябвало да се случи и това решение се е забавило твърде дълго, защото според него ангажимент за 40% спад на емисиите напрактика означава затваряне на въглищните централи. Според него на този етап те не могат да бъдат затваряни. Но предоговарянето не би следвало да забавя Плана за възстановяване и устойчивост по всички други мерки и процедури, които не касаят въглищата и ангажимента ни за намаляване на емисиите. Според него докато нямаме алтернативни технологии, не може да затворим въглищните централи. Той вижда възможност единствено в работата по въпроса за разработване на технологии за улавяне на въглеродния диоксид още в комина на ТЕЦ-а.

България трябва да има редовен кабинет, който да продължи преговорите, но с напредване на времето шансовете ни за предоговаряне и изпълнение на Плана намаляват значително, каза накрая Новаков.

Механизмът RePowerEU е с общ финансов ресурс от 230 млрд. евро за всички страни членки като по-голямата част са грантови средства и само 20 млрд. евро са свежо финансиране, отделно 20 млрд. евро идват от търговията с емисии.