Ангола обяви, че излиза от ОПЕК заради несъгласие с налаганите от организацията квоти за добив на суров петрол, съобщиха Ройтерс и Франс прес, като се позоваха на местната агенция Ангоп, която цитира министъра на петрола.

По думите на Диамантину де Азеведу време е Ангола да се "концентрира върху собствените си цели".

"Досега не сме имали никакво влияние върху квотите, но ако останем в ОПЕК, ще понесем последствията от решението за намаляването им", обясни Азеведу пред обществената телевизия TPA. Тогава Ангола ще бъде "принудена да намали производството си", добави той.

Миналия месец ОПЕК+ намали квотите на Ангола за добив на петрол на 1,1 милиона барела дневно, припомня БТА. В отговор министерството на петрола на страната изпрати протестно писмо до организацията.

Представителят на Ангола в ОПЕК Ещевау Педру посочи, цитиран от "Блумбърг", че страната не възнамерява да спазва квотите.

Петролът на ОПЕК скочи над 81 долара за барел

Средната цена на петрола на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) вчера скочи до 81,24 долара за барел, информира днес петролният картел на сайта си.

Във вторник един барел се продаваше за 79,19 долара.

За определяне на цената на петрола на ОПЕК се използва т. нар. петролна кошница, включваща 13 сорта петрол за износ на страните членки на картела: Лек арабски (Саудитска Арабия), Басра лек (Ирак), Бони лек (Нигерия), Ес Сидер (Либия), Жирасол (Ангола), ирански тежък (Иран), Кувейт експорт (Кувейт), Мерей (Венецуела), Мурбан (ОАЕ), Сахаран бленд или "Сахарска смес" (Алжир), Раби лек (Габон), Джено (Конго) и Зафиро (Екваториална Гвинея).

Историческият максимум за "кошницата на ОПЕК" е цената от 140,73 долара за барел, отчетена на 3 юли 2008 г.

Цената на барел петрол се определя чрез извеждане на средна аритметична величина от котировките към момента на закриване на търговията с всички сортове от "кошницата на ОПЕК" предходния работен ден.