Работнички от шивашки и текстилни предприятия в града, недоволни от лошите условия на труд и ниските заплати, се събират и го заявяват на висок глас. Полицията разпръсква осмелилите се дами, но тяхната упоритост е възнаградена и две години по-късно те създават своя първи работнически синдикат. Мнозина определят този смутен протест по улиците на Ню Йорк като основно вдъхновение на съвременния Международен ден на жената, отбелязван ежегодно именно на 8-ми март.

Бавно, но категорично историята постави мъжа и жената рамо до рамо в редица професии, много от тях - тежки, отговорни и без право на грешки. Клишето "мъжка професия" отдавна е в миналото и в енергийния комплекс "Марица Изток". Работата в една от ключовите енергийни мощности там, ТЕЦ "КонтурГлобал Марица Изток 3", която произвежда близо 10% от необходимата електроенергия за страната всяка година, е сбъдната мечта за много млади мъже и жени. Професия, която изисква години техническа подготовка, бърза мисъл, огромни и ежедневни усилия в полза на обществото. В която най-важни са екипните усилия, и няма мъжка и дамска работа. Научаваме го от Цветелина Стефанова, която отдавна е доказала, че отборът се изгражда от личности, а не от полове.

"Екипът ни е сработен перфектно и имаме много добра комуникация", заявява категорично Цветелина, за която "Аз" не съществува. Има единствено "Ние". Тя е част от екипа на отдел "Котелно оборудване", който се грижи за изправността на котлите, за да може електроцентралата да работи безпроблемно. Цветелина е универсален войник. Всеки ден тя влиза в ТЕЦ-а със специална екипировка за безопасност, решава различни казуси и участва в изпълнението на голям брой задачи - изготвя графици, планира дейности, участва във финансовата отчетност на извършената от отдела работа, следи изкъсо за изпълнението на всички приоритети.

"Имаше трудности в началото с "мъжката работа", но с времето доказах на себе си и колегите, че не отстъпвам с нищо - може да се разчита на мен, готова съм да помогна и приемам и изпълнявам задачите си бързо и точно! Жените са добри в тази мъжка професия, особено когато са подкрепяни и уважавани от колегите си", обяснява Цветелина, която е част от впечатляващата кадрова статистика на централата. Всеки пети служител в компанията е жена. 16 от всички 91 дами в "КонтурГлобал Марица Изток 3" не просто работят там, а управляват ключови за надеждната и устойчива експлоатация на мощностите процеси. Сред тях е и Валентина. Тя ръководи Търговския отдел, който е ангажиран с всички необходими доставки на части, материали и консумативи, от които ТЕЦ-ът се нуждае. Ако Цветелина в "Котелно оборудване" има нужда от нещо, отделът на Валентина намира как то да стигне до нея. В срок, с качество и спрямо утвърдените правила.

"Отдавна съм осъзнала, че половото разделение на професиите е отживелица. Независимо дали си мъж или жена, ти си част от целия механизъм , а от твоите умения и добре свършена работа зависи успехът на екипа. Работя в централата повече от 20 години. Може би отвън този свят изглежда "мъжки" , но в моите очи това е пространство на доказали се професионалисти", казва Валентина и признава, че най-голямото предизвикателство в управлението на подобни процеси е времето.

"Понякога ми се иска денонощието да има повече от 24 часа, но уви - разполагаме само с тях. Трябва да подредим пъзела със задачи и да успеем да гарантираме непрекъснатостта на производствения цикъл. С други думи да осигурим електроенергия, за да бъде светло и топло в домовете на хората. "

На 8 март Цветелина и Валентина бяха на своите работни места. Всяка от тях направи нужното работният ден в техните отдели да премине безупречно - котлите да изпълнят своята техническа задача, а централата да бъде снабдена с всичко необходимо за общата работа - създаването на електроенергия, която ще извърви дългия път до домовете ни, благодарение на мъжете и жените, които са рамо до рамо в кабинетите и на прозиводствената площадка.

* съдържание на КонтурГлобал Марица Изток 3