Изминалата 2020 година е претърпяла най-високата декарбонизация на електроенергията във Великобритания със средно 181gCO2/KWh от януари до ноември. Това е спад с 66% спрямо данните за 2013 г., когато са отчетени 529gCO2/KWh. Това показват данните на системния оператор на Острова National Grid ESO, което означава, че 2020 година се очертава да остане най-зелена на енергетиката на Великобритания.

Употребата на енергия от въглеродно интензивни източници се е понижила през последните седем години според National Grid до 215gCO2/KWh, информира Renews. Основно, благодарение на вятъра и слънчевата енергия е постигнато намаляването на въглеродния интензитет до най-ниските му нива, които бяха регистрирани през май и октомври. Все още, обаче, трябва да се извърви пътят до постигне целта за 2030 г. от средно 100gCO2/Kwh въглероден интензитет.

Нарастването на вятърната енергия, причинено от бурята Бела и довела до скок в работата на турбините в Обединеното кралство, които са генерирали повече от половината електричество във Великобритания за първи път, не е включено в данните, допълват от системния оператор.

В същото време в САЩ слънчевата енергия достига нови високи нива. Очаква се новите инсталации за слънчеви централи отвъд Океана да нараснат с 43% през изминалата година, сочат предварителните данни на Асоциацията за слънчева енергия (SEIA) и Wood Mackenzie. Анализаторите припомнят, че тази през миналата година индустрията се възстановява от най-тежката пандемия COVID-19.

Това увеличение ще доведе до рекордните 19 GW от нова слънчева енергия, инсталирана през 2020 г., тъй като доверието в сегмента на полезните фотоволтаични системи се е "повишило" след месеци на пазарна несигурност, се казва в доклада на Solar Market Insight Q4 2020 на САЩ, предаде PV Tech.

Пазарът за големите фотоволтаични проекти беосновният двигател на инсталациите за Q3 с 2.7GW нов капацитет, който представлява със 70% от общите 3.8GW слънчева енергия, инсталирани през тримесечието. Според проучването пандемията "практически не е причинила закъснения" в изграждането на проектите и е довела до "малко или никакво забавяне" в съобщенията за нови соларни инсталации. 

3е-news.net