Французойката Одил Рено-Басо днес бе избрана да оглави Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) с мандат от четири години.

В съобщение на ЕБВР (European Bank for Reconstruction and Development (EBRD)) се казва, че Рене-Басо ще замени на поста британеца Сума Чакрабарти, който бе президент на ЕБВР два поредни мандата от 2012 година и подаде оставка през юли тази година.

Изборът бе направен на годишното събрание на банката с централа в Лондон, което се проведе вчера и днес във виртуален формат заради пандемията от коронавируса, посочва АФП.

През последните четири години 55-годишната в момента Рено-Басо бе генерален директор на хазната към Министерството на икономиката и финансите на Франция.

Рено-Басо е първата жена, която застава начело на ЕБВР. Тя се конкурираше за поста с бившия финансов министър на Италия Пиер Карло Падоан.

Годишното общо събрание на организацията бе отложено от май за октомври заради карантинните мерки, въведени срещу пандемията от Ковид-19, припомня АФП.

Временно изпълняващият длъжността президент на ЕБВР Юрген Ригтеринк поздрави новия ръководител на институцията, заявявайки, че тя ще донесе огромен международен опит.

Знам, че банката е в много добри ръце, когато навлизаме в нова страница от 30-годишната ни успешна история, отбеляза той.

След избирането й Одил Рено-Басо каза: "За мен е голяма чест, че бях избрана за президент на Европейската банка за възстановяване и развитие, наистина уникална институция. Искам да изкажа благодарността си на всички държави, които подкрепиха кандидатурата ми, с които през последните няколко месеца имах многобройни и ползотворни разговори. Очаквам с нетърпение да работя с всички акционери, ръководството и персонала през следващите месеци, за да изпълним амбициозната пътна карта, която току-що беше утвърдена на годишната среща".

Одил Рено-Басо е завършила Харвардския университет, прекарала е част от кариерата си във френската хазна и е заемала важни позиции в икономическите и финансови европейски институции - от Г-7 до Г-20.

В момента Рено-Басо оглавява Парижкия клуб на държавите кредитори.