Не сме готови за еврозоната, но и еврозоната не е готова за България. Това каза Илия Лингорски, главен икономист на Българската банка за развитие пред телевизия "Блумбърг".

"Системните проблеми и дисбаланси на архитектурата на еврозоната, известни от момента от създавнето ѝ дори, бяха много силно проявени през последните години на криза. И именно сега е моментът, в който тази еврозона ще се промени. Ние трябва да участваме поне в диалога за решенията и начина, по който тя ще се променя", заяви икономистът.

Лингорски коментира, че България е все още доста далеч, може би на години, от евентуално присъединяване към еврозоната.

"Не е вярно, че България е пред въвеждане на еврото или присъединяване към еврозоната. Напротив. Но когато целият дискурс бъде насочен към спекулации като "ако утре въведем еврото, какво ще стане", тогава ние пропускаме изключително ценното време в момента, което е за дискусия с какъв пакет от реформи, с какви ангажименти да преговаряме позицията си за присъединяване на българския лев към валутен механизъм 2", посочи Лингорски.

Икономистът даде пример с Дания, която е член повече от 15 години на ERM 2, и дори няма да въвежда никога еврото, защото с референдум това е било отхвърлено.

Според него терминът "чакалня на еврозоната" е неверен. "Аз предпочитам да го наричам "подготвителния клас". Валутен механизъм 2 е механизъм на много интензивна подготовка. Той не е за чакане, нито е преддверие, в което просто така те посрещат с шампанско и после влизаш в балната зала. Този механизъм наистина гарантира и запечатва много амбициозна пътна карта от реформи, които ще трябва да преговаряме с институциите в Брюксел и Франкфурт както по отношение на банковия съюз, така и по отношение на макроикономическите ни дисбаланси, развитието на икономиката през следващите години, за да може тя да стигне едно задоволително ниво на кохерентност, на съзвучие с останалите в еврозоната", поясни той.