До края на 2018 г., банките във Великобпитания ще въведат за клиентите си нов вид дебитни и кредитни карти (наричани биометрични карти), при които плащанията и тегленията на пари ще се осъществяват чрез даване на пръстов отпечатък, вместо ПИН код. Целта е плащанията с карти да станат по-сигурни и да се намали рискът от измами.

Технологията позволява на производителя на карти да вгражда специален сензор във всяка карта. Когато клиентите на банките получат картата си по пощата, те ще могат да регистрират отпечатъка си посредством отделно миниатюрно устройство, като регистрацията няма да изисква достъп до компютър и интернет. Устройството ще има вградена батерия и ще се изпраща отделно от картата, както досега се изпращаха ПИН кодовете. Това пише "Гардиън", цитиран от БгБен.

Символът, показващ, че картата е биометрична ще стои в горния й ляв ъгъл до логото на IDEX Biometrics. Самият сензор се намира в горния десен ъгъл.

При плащане, сензорът ще се активира от терминала за плащане.

• При теглене на пари от банкомат, ще има сканиращи устройства за пръстови отпечатъци на самите банкомати.

• При извършване на безконтактно плащане, картата ще се поставя върху четеца на терминалите, както досега, но освен това, ще се изисква и поставяне на пръста върху сензора на самата карта.

• При извършване на плащане, при което досега се въвеждаше ПИН код, потребителят ще трябва да държи пръста си върху сензора, когато вкарва картата в терминала.

От компанията IDEX Biometrics също поясниха, че няма да има значение дали пръстът на потребителя е мокър или сух.

Причината е несигурността на сегашната система с въвеждане на ПИН кодове, която не е напълно непробиваема:

• ПИН кодовете могат да се откраднат сравнително лесно със записващи устройства, поставени на банкоматите.

• За улеснение, потребителите често записват ПИН кодовете си на бележки или в тефтери, което прави системата несигурна.

• Има само 10 000 комбинации от 4 цифри, което означава, че много ПИН кодове се повтарят, докато шансът пръстовите отпечатъци на двама души да съвпадат е 1 на 50 000.